Днес отбелязваме Цветница, който се пада в последната неделя преди

...
Днес отбелязваме Цветница, който се пада в последната неделя преди
Коментари Харесай

Празнуваме Цветница с любов!

Днес означаваме Цветница, който се пада в последната неделя преди. Празникът е прочут също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя, а традицията е след празничното свещенодействие рано сутринта свещениците да раздават осветени цветя и върбови клончета, с които благославят богомолците. Макар да е интервал на пости, църквата позволява в този ден на трапезата да се постави риба.

Върбовите клончета, които се раздават по традиция в храмовете, през днешния ден ще могат да се вземат извън, пред тях, с цел да няма скупчване на хора вътре. Препоръчва се посетителите в църквите да не допират и целуват иконите, както и да съблюдават отдалеченост между тях.

Църквата назовава празника Вход Господен, защото той напомня тържественото влизане на в Ерусалим на гърба на магаре преди еврейския празник Пасха.

Според написаното в Евангелието хората в града го посрещнали по този начин, както в антични времена се посрещали царете. Те махали със зелени клончета, застилали пътя му с облеклата си и го приветствали с възгласа " Осанна ", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги избави от властта на римляните. Именно от тази легенда идва и обичаят през днешния ден да се занесе в дома върбова клонка, която да носи здраве и благополучие на фамилията.



Дни след идването на Иисус в Ерусалим той е предаден на римляните, с цел да бъде разпнат на кръст като бандит, а възгласите измежду тълпата към този момент са " Разпни го ". Това е и историята на израза „ От осанна до разпни го ” – знак на късия път от една прекаленост до друга. Влизането на Иисус в Ерусалим бележи началото на по едно и също време най-тъжния миг от християнската история – разпъването на сина Господен, само че в същото време от този миг стартира един значим интервал за всички вярващи, изпълнен с духовни послания, примирение, самобитно превръщане към вярата.

Днес честват всички хора с имена на цветя и растения – знаци на пролетта и зараждащият се живот. Честит празник!

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР