Днес беше първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Несебър.

...
Днес беше първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Несебър.
Коментари Харесай

Кметът на Несебър положи клетва и беше върнат в ареста

Днес беше първото съвещание на новоизбрания Общински съвет в Несебър. Избраният за кмет Николай Димитров беше докаран под ескорт от следствения арест. Димитров и двама от новоизбраните общински съветници са с повдигнато обвиняване за присъединяване в незаконна група за пазаруване на гласове. Николай Димитров е апетитен за началник на групата.

Какво се случи по време на клетвата на новия кмет споделя Иво Никодимов.

Николай Димитров пристигна в залата, където се организират съвещанията на Общинския съвет, като беше посрещнат с овации от хора, които го поддържат и живеят и гласоподават тук в Несебър, и с надпис, че гласуването е било без боязън.

В залата беше посрещнат с овации на общинските съветници, които застават зад него. Останалата част го посрещна безмълвно. Димитров беше придружаван от своята брачна половинка.
Николай Димитров, кмет на Несебър, обвинен за пазаруване на гласове: Мога да виждам всеки в очите. Друг е въпросът дали вие можете да ме гледате.

В залата Димитров отхвърли да дава отговор на журналистически въпроси.
Николай Димитров, кмет на Несебър, обвинен за пазаруване на гласове: Каквото имам да споделям, ще го кажа на сесията в наличието на Областния шеф.
След като постави клетва, Димитров благодари на гласувалите за него и дефинира ареста му като провокация и конспирация
Николай Димитров: На тези, които сътвориха тази конспирация и тази провокация, не поисквам, дублирам не поисквам да преживеят това, което претърпявам аз и моето семейство.
Адвокатът на Димитров разгласи, че са поискали профилираната прокуратура да приключи следствието и да го изпрати на районната прокуратура в Несебър. Три дни към този момент не са получили отговор и са подали сигнал до основния прокурор, Върховния касационен съд и Висшия правосъден съвет. От профилираната прокуратура дадоха отговор, че те са способените да проверяват кмета на Несебър.
Димитър Петров, началник на Специализираната прокуратура: Както забелязвате, съдът преценявайки събраните доказателства, не разяснява и не дава сигнал към прокуратурата, че надлежно не е способен да прави тези процесуално-следствени дейности от една страна. Ако имаше такова нещо, образувано в съда като мнение, сигурно щеше да изпрати материалите по делото на способния съд, което както виждате не се е случило.
Главният прокурор също отбрани сътрудниците от Специализираната прокуратура.
Сотир Цацаров, основен покурор: Искането и решаването на процесуалните въпроси се прави по реда на Наказателно-процесуален кодекс, а не в хода на изявление.
Подкрепящите кмета проведоха подписка в негова отбрана. Малко от тях бяха склонни да приказват пред камерата. Янка Чакърова е била 18 години кмет на село Баня в община и е работила с Димитров.
Янка Чакърова, някогашен кмет на село Баня, община Несебър: Ти си нямаш на визия - естествено образован и учтив човек. Усмивката му... Той ей тази баба да я срещне на улицата, незабавно ще я поздрави. Няма надменност, няма нищо.
Община Несебър е най-богата в страната. Бюджетът ѝ за тази година е над 75 милиона лв., само че тематиката за разходването на парите се оказва табу. Иво Никодимов зададе въпроса по какъв начин върви осъществяването на бюджета за тази година на изпълняващият длъжността кмет на Несебър Виктор Борисов.
Виктор Борисов, и.д. кмет на Несебър: Не е в този момент момента господине.
И.Н.: Защо?
Виктор Борисов: Защото то си има бюджетни прогнози, има си разнообразни стадии.
И.Н.: Добре, а като доходи?
Виктор Борисов: Това могат да го кажат финансите. Не мисля, че е предмет на днешния диалог.
От опозицията обаче са безапелационни, че тъкмо за парите на Несебър би трябвало да се приказва.
Златко Димитров, ръководител на групата общински съветници от ГЕРБ: Ние сме група общински съветници, която за пръв път ще бъде в Общинския съвет и извънредно приказваме за бистрота за изразходването на средствата. Говорим даже за живо предаване на общинските сесии.
След края на съвещанието кмета на Несебър беше изпратен още веднъж към ареста.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР