Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази мнение, че САЩ са

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази мнение, че САЩ са
Коментари Харесай

Лукашенко вини САЩ за смъртта на иранския президент

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази мнение, че Съединени американски щати са отговорни за гибелта на президента на Иран Ебрахим Раиси, защото санкционната им политика не разрешава обслужването на неговия хеликоптер, оповестява БелТа и ТАСС.

Той направи изказването в рамките

" Те не разрешиха на своите компании да го обслужват. Следователно това също е тяхна виновност " , счита президентът.

Беларуският водач напомни, че Съединени американски щати също са наложили наказания против неговия аероплан.

" Всички са вярващи в Съединени американски щати. Е, щом са вярващи, дано почакат Господ да им изпрати отговор, те не се държат по този начин в света. Не съм мистик, само че ще пристигна време, за това всички ще отговорят, ще отговорят напълно, няма да се крият зад океана ", сподели Лукашенко. Отговорните за вземането на такива решения би трябвало да чакат заслужено отмъщение.

Ръководителят на Беларус акцентира, че Съединени американски щати " не разрешиха обслужването на този хеликоптер, това е несъмнено ".

Лукашенко означи, че и неговият аероплан е попадал под глобите, за разлика от този на Путин, да вземем за пример, защото той употребява съветски подобен. 

Лукашенко акцентира, че Раиси е бил " естествен, благ човек, който води прям, почтен разговор, угрижен е за развиването на личната си страна и пази ползите на своя народ ". Държавният глава назова починалия Ебрахим Раиси добър другар както на Беларус, по този начин и на Русия. 

" Мисля, че Иран е страната, която ще разбере какво се е случило там " , добави Лукашенко.
 Съединени американски щати получили молба от Иран да търсят хеликоптера на Раиси
Съединени американски щати получили молба от Иран да търсят хеликоптера на Раиси

Вашингтон не оказал помощ заради логистични аргументи

На собствен ред съветският президент означи, че други лица, съпътстващи иранския президент, са летели с два хеликоптера съветско произвеждане при същите метеорологични условия, в същия въздушен кулоар и са пътували без проблеми. 

Припомняме, че глобите на Съединените щати утежниха сигурността на въздухоплаването. съветският външен министър Сергей Лавров във връзка злополуката с хеликоптер.

" Американците отхвърлят ​​това, само че истината е, че други страни, против които Съединени американски щати оповестиха наказания, не получават аварийни елементи за американска техника, в това число авиационна, уточни Лавров за злополуката. Говорим за съзнателно нанасяне на вреди на елементарните жители, които употребяват тези транспортни средства, а когато не се доставят аварийни елементи, това е директно обвързвано с понижаване на равнището на сигурност ", безапелационен бе той.

По информация на иранските медии има фрагменти, които демонстрират, че създаденият в Съединени американски щати хеликоптер Bell 212, с който е пътувал Раиси във съдбовния ден, се е блъснал в планински връх. Все още обаче няма публична информация за повода за авиокатастрофата. Иран беше главен покупател на хеликоптери Bell преди Ислямската гражданска война от 1979 година, макар че точният генезис на разрушилата се машина не беше явен. Санкции, продължаващи от десетилетия, затрудняват Техеран да се доставя с елементи или да обнови своите вертолети.

Съединените щати обявиха, че са получили искане за помощ, само че основно заради логистични аргументи, не са се отзовали на апела на Иран. 

Рядкото искане от Иран, който преглежда Съединените щати и Израел като свои съществени съперници, беше разкрито от Държавния департамент на брифинг.

" Бяхме помолени за помощ от иранското държавно управление. Дадохме ясно да се разбере, че ще предложим помощ, както бихме създали в отговор на всяко искане от непознато държавно управление в сходна обстановка, сподели представителят Матю Милър пред кореспонденти. В последна сметка, значително заради логистични аргументи, не успяхме да предоставим тази помощ ", изяснява Милър, без да дава детайлности.

Покойният президент на Иран град Машхад - четири дни, откакто почина в злополука с хеликоптер дружно с външния министър Хосейн Амирабдолахян и още шестима души. 

63-годишният Раиси беше считан за възможен правоприемник на 85-годишния висш водач Али Хаменей, който има висшата власт в Иран. Мохамад Мохбер, който беше първи вицепрезидент, бе назначен за краткотраен президент до изборите през юни.

Осем пасажери и екипаж починаха, откакто хеликоптерът се разруши в планински терен покрай границата с Азербайджан.

Иран разгласи петдневен печал в памет на Раиси.

Президентските избори са планувани за 28 юни.
 Русия свърза гибелта на Раиси със глобите на Съединени американски щати против Иран
Русия свърза гибелта на Раиси със глобите на Съединени американски щати против Иран

Според Москва американските наказания са влошили сигурността на въздухоплаването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР