Дивите прасета от Чернобил са обект на дългогодишна научна загадка.

...
Дивите прасета от Чернобил са обект на дългогодишна научна загадка.
Коментари Харесай

Парадоксът с радиоактивните прасета в Чернобил е разбит

Дивите свине от Чернобил са обект на дългогодишна научна мистерия. Докато радиоактивността на елените в района предсказуемо понижава през десетилетията, дивата свиня остава изненадващо радиоактивна.

Оказва се, че тези украински прасета са облъчени освен от печално известната злополука от 1986 година, само че и от опитите с атомни бомби от 60-те години на предишния век.

Радиоактивната мистерия е разгадана през 2023 година от екип учени от Виенския университет и Университета " Лайбниц " в Хановер, които съумяват да проследят произхода на радиоактивността благодарение на най-съвременни измервания.

При повредата в Чернобил през 1986 година са изхвърлени обилни количества цезий-137 - радиоактивен изотоп с интервал на полуразпад малко над 30 години. Тъй като от случая са минали повече от три десетилетия, може да се чака, че равнищата на изотопа са спаднали с най-малко 50 %. 

Този спад обаче не се следи в месото от дива свиня; равнищата на радиация са останали съвсем непрекъснати през последните 30 години.

С помощта на по-прецизни измервания екипът съумява да откри, че в тази ситуация става въпрос за различен сходен изотоп: цезий-135, който има доста по-дълъг интервал на полуразпад. Това до момента не е било оценено, защото изотопът е доста сложен за премерване.

" Тъй като има толкоз дълъг интервал на полуразпад и рядко се разпада, не можете да го откриете просто с детектори за радиация. Трябва да се работи с масспектрометрични способи и да се положат относително огромни старания, с цел да се разграничи тъкмо от другите атоми ", споделя в изказване професор Георг Щайнхаузер, специалист по радиация, който през 2022 година се реалокира от Университета " Лайбниц " в Хановер във Виенския университет. 

" Сега успяхме да създадем това " , добави той.

Стана ясно, че дивите свине от Чернобил към момента са натъпкани с цезий-135, заради което месото им към момента създава високи равнища на радиоактивност. Това обаче поражда въпроса за какво дивите прасета са наранени, а сърните или другите диви животни - не.

Най-вероятно това е обвързвано с диетата на дивите прасета, която се състои от еленови трюфели - гъби, които се намират на 20 до 40 сантиметра подземен. Цезият се просмуква в почвата доста постепенно, тъй че подземните трюфели едвам в този момент гълтам цезия, който е бил освободен при случая в Чернобил. Едновременно с това еленовите трюфели към момента са заредени с цезиеви изотопи от опитите с нуклеарни оръжия по време на Студената война.

Благодарение на тази двойна доза радиация с постепенно освобождение равнищата на замърсяване, следени при дивите прасета, остават релативно непрекъснати в продължение на десетилетия, до момента в който останалите диви животни в Чернобил съумяват да се възстановят и даже да процъфтяват.

" Ако се съберат всички тези резултати, може да се изясни за какво радиоактивността на трюфелите - а след това и на прасетата - остава релативно непрекъсната през годините ", изяснява Щайнхаузер. 

" Нашата работа демонстрира какъв брой комплицирани могат да бъдат взаимовръзките в естествените екосистеми, само че също по този начин тъкмо демонстрира, че отговорите на сходни загадки могат да бъдат открити, в случай че измерванията ви са задоволително точни ", добави той.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР