Директни, съществени и продуктивни. По този начин описва пред CNBC

...
Директни, съществени и продуктивни. По този начин описва пред CNBC
Коментари Харесай

Джанет Йелън за разговорите в Китай: Директни, съществени, продуктивни

" Директни, основни и продуктивни ". По този метод разказва пред CNBC министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън 10-часовите си срещи с китайски публични лица в границите на визитата си в Пекин. По думите ѝ те са били стъпка напред към слагането на връзките сред двете най-големи стопански системи в света на " по-сигурна основа ".    Пътуването на Йелън до Пекин пристигна в миг, в който Вашингтон обмисля ограничение на американските вложения в Китай на фона на ескалиращата световна конкуренция за софтуерно превъзходство. Тя е вторият член на кабинета на американския президент Джо Байдън, който посещава Пекин през последните седмици в опит за стабилизиране на връзките сред двете суперсили.    " Съединени американски щати и Китай имат обилни различия. Тези различия би трябвало да бъдат комуникирани ясно и непосредствено ", споделя Йелън. " Но президентът Джо Байдън и аз не преглеждаме връзките сред Съединени американски щати и Китай през рамката на спора сред великите сили. Вярваме, че светът е задоволително огромен, с цел да процъфтяват и двете страни. И двете народи са длъжни отговорно да ръководят тези връзки: да намерят метод да живеят дружно и да споделят световния разцвет ".   

В мненията си на заключителната конференция на четиридневното си посещаване Йелън декларира, че е споделила на китайските си сътрудници, че всяко ограничение на изходящите вложения от Съединени американски щати ще бъде " транспарантно " и " доста тясно ориентирано ". Китайските чиновници, добавя тя, могат да изкажат своите опасения и Съединени американски щати в някои случаи ще адресират евентуалните непредвидени последствия. 
" Като цяло считам, че двустранните ми срещи - които продължиха към 10 часа в границите на два дни - послужиха като стъпка напред в напъните ни да сложим американско-китайските връзки на по-сигурна основа ", подчертава още Йелън.    Само няколко дни преди визитата на Йелън Пекин наложи ограничавания върху износа на метали за произвеждане на чипове и техните съединения, за което китайското министерство на търговията твърди, че е уведомило авансово Съединени американски щати и Европа. Мярката пристигна като реципрочно деяние на въведените от Съединени американски щати през октомври 2022 широкообхватни правила, ограничаващи достъпа на някои водещи китайски компании до напреднали технологии.   

Йелън разкрива, че по време на полемиките си с китайския министър председател Ли Цян, вицепремиера Хе Лифенг и други високопоставени чиновници " е дала ясно да се разбере, че Съединените щати не се стремят да се отделят от Китай ". 
" Съществува значима разлика сред отделянето, от една страна, и диверсификацията на сериозни вериги за доставки или предприемането на целенасочени дейности в региона на националната сигурност, от друга ", безапелационна е тя. " Знаем, че отделянето на двете най-големи стопански системи в света би било пагубно и за двете страни и дестабилизиращо за света. Не на последно място, би било на практика невероятно да се реализира. "     Китайският вицепремиер Хе също дефинира диалозите като " градивни ".   

" Отбелязвайки, че прекомерното натякване на националната сигурност не способства за естествения стопански и търговски продан, китайската страна изрази угриженост по отношение на глобите и рестриктивните мерки, наложени от Съединени американски щати на Китай ", се споделя в известието на Хе. " Двете страни се споразумяха да засилят връзката и съдействието за справяне с световните провокации и да продължат да поддържат обмена и взаимоотношението ". 
Труден баланс    Задачата на Йелън в Пекин беше комплицирана, написа в умозаключение CNBC: “Макар да изрази терзанията си от " неотдавнашното усилване на насилствените дейности против американски компании ", тя също по този начин се опита да потърси китайско съдействие по въпроси, вариращи от дълговите проблеми на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни до изменението на климата. Това са правила, които тя изложи в речта си през април, в която акцентира смисъла на справедливостта в икономическата конкуренция на Съединени американски щати с Китай ”.   

В тази си тирада тя обрисува три стопански целта за американско-китайските връзки: гарантиране на ползите на националната сигурност и отбрана на правата на индивида, поощряване на взаимноизгоден напредък и съдействие по световни провокации като изменението на климата и дълговите проблеми. 
" Вярвам, че в случай че Китай поддържа съществуващите многостранни институции за климата като Зеления фонд за климата и фондовете за вложения в климата, дружно с нас и други държавни управления донори, бихме могли да реализираме по-голямо влияние, в сравнение с в този момент ", декларира Йелън.    Посещението на Йелън е част от продължаващите старания за стабилизиране на американско-китайските връзки след месеци на ескалиращо напрежение. То се състоя единствено няколко седмици след визитата на държавния секретар Антъни Блинкен предишния месец. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР