Дипломите за висше образование стават като билети за метрото, повече

...
Дипломите за висше образование стават като билети за метрото, повече
Коментари Харесай

Бивш ректор на СУ сравнява дипломите за висше с билети за метрото

Дипломите за висше обучение стават като билети за метрото, повече хартия, по-малко действителна оценка на качеството. Колкото повече висшето обучение у нас е подчинено на оцеляване, толкоз то ще става по-ненужно на обществото. Коментарът е на някогашния ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев. Има ли обезценяване на висшето обучение у нас? Мина ли времето на „ Стената на рева " на Химическия факултет, когато хиляди студенти тръпнеха в очакване да схванат дали са признати? Редно ли е следването във висше учебно заведение да се предизвиква с материални тласъци? " Дарик " събра разнообразни отзиви по тематиката.

„ Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите в Пловдив ще подари на своите студенти стипендии, преносими компютри, таблети, почивки в български курорт и екскурзия за двама в чужбина " - това е записано на уеб страницата на образователното заведение. Става дума за дарове, които ще бъдат раздадени за студентския празник, разясни ректорът на висшето учебно заведение проф. Димитър Димитров. „ Не разбирам къде е некрасивото в това наше деяние. Спазвам закона, разходвам своите пари, обичам да правя подарък ", сподели той.

През предходната година ВУЗ-ът подари на студентка от Пазарджик високопроходим автомобил. Сега в томболата са включени таблети, преносими компютри, почивки в България и екскурзия до Париж, Лондон и Рим.„ Налагането на цензура върху нашите реклами е средновековна инквизиция ", сподели Димитров и добави: „ Беше накриво като подправена вест, че ние примамваме студентите с бонуси. Студентите не са диви животни да се примамват, те са мислещи същества ".

Преференции за кандидат-студенти разгласи на уеб страницата си и Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система в Пловдив. Една от тях е понижение на таксата за признати първокурсници, които доведат за кандидатстване собствен другар. Те обаче би трябвало да имат нужния бал, с цел да бъдат признати, посочи президентът на образователното заведение проф. Георги Манолов.

„ Според годишните ни изследвания за кандидатстудентското търсене за нашето висше учебно заведение над 80 % от нашите студенти се ориентират и притеглят от висшето учебно заведение от техни другари, познати и родственици, които към този момент учат в учебното заведение. Оттук се зароди сходна самодейност да помислим по какъв начин можем да разтеглим разгръщането на тази концепция и взехме решение, че това е един от методите да се привлекат кандидат-студенти ", изясни той.

Всичко това е вследствие на въздействието на околната среда, разяснява
бонусите и подаръците за кандидат-студенти някогашният ректор на СУ проф. Боян Биолчев.

Преди години, до момента в който е ръководител на Националната организация за акредитация, проф. Биолчев водил борба против правото на един университет да се акредитира с преподаватели на различен. Именно това съгласно него води до сриване на равнището и е в основата на казуса.

„ Ниското възнаграждение кара преподавателите да тичат по цялата страна, единствено дето няма готови хеликоптери да ги разнасят по територията й да преподават. Как преподава един изтощен човек, отегчен от пътешестване и от самия себе си, че би трябвало да се повтаря? Видимо сриване на нивото е. Обаче колкото пъти поставях този въпрос, се получаваше изумително, прочувствено единение на политическите сили в комисиите. Кимаха с глава, по-късно цялостно безмълвие и продължава да съществува ", сподели той.

По думите на проф. Биолчев университетите са се нароили на правилото на оцеляване на преподавателския състав. „ Правилното е университетите да се разпростират въз основата на по-високо качество. Колкото повече е подчинено на оцеляване висшето обучение, толкоз повече то ще става излишно на обществото ", разяснява той.

Тези подходи утежняват репутацията на висшето обучение и от тази позиция не са уместни, смята министърът на образованието Красимир Вълчев и предложи на студентите да се ориентират от рейтинговата система.

„ Важността на избора на обучение е обвързвана с пълноценната житейска и трудова реализация на един младеж. Какъвто и да е подаръкът, не може да размени възможностите, които дава положителното, качествено висше обучение. Препоръчваме на кандидат-студентите да се осведомят от рейтинговата система. Има цялостна информация по професионални посоки и висши учебни заведения както за образователната, по този начин и за научната активност, за социално-битовите условия и най-много за реализация на приключилите студенти ", сподели той.

„ Преди 30 години процентът на приключилите гимназисти, които са били одобрявани в системата на висшето обучение, е бил едвам 30 на 100, а през днешния ден той е над 70 %. При една такава масовизация на висшето обучение, която и пазарът на труда изисква до известна степен - повече хора да бъдат с по-високо обучение, се губи селективната функционалност на висшето обучение. Дипломата за висше обучение престава да споделя кой е по-подготвен от другия и малко или доста това утежнява доверието в системата на висшето обучение и репутацията на висшето обучение ", сподели министърът в отговор на въпрос.

Според проф. Биолчев, дипломите за висше обучение са повече хартия, в сравнение с оценка на качеството.

„ Дипломите се трансформират малко като билети за метрото. Самото общество сякаш предизвиква да има хартия, а да няма действителна оценка на качества ", сподели професорът.

През предходната образователна година частните висши учебни заведения са съумели да запълнят едвам 38% от местата си. Към момента законът не разрешава приемът в тях да се контролира, само че върху това би трябвало да се намерения, счита министър Вълчев. Според някои по този начин е вярно, тъй като студентите в частните висши учебни заведения заплащат напълно за образованието си, само че въпреки това, нерегулираният банкет въздейства върху общата известност на висшето обучение.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР