До два-три дни водата край Кранево ще става за къпане

...
До два-три дни водата край Кранево ще става за къпане
Коментари Харесай

Министърът на туризма омаловажи замърсяването на водата край Кранево

До два-три дни водата край Кранево ще става за къпане без ограничавания, успокои през днешния ден пред Нова тв министърът на туризма Евтим Милошев.

РЗИ Добрич предизвести преди ден, че в резултат на повреда на тръбопроводите към пречиствателната станция в курорта " Албена " на някои места в региона - пред снек- бар " Казабланка " и при пункт " Кранево - централен ", са открити съществуване на „ чревни ентерококи “ и „ ешерихия коли “. И предложи да се ограничи къпането в региона на повредата.

" Не мисля, че е огромен проблем. Това са единствено повишени стойности, нищо повече ", разяснява през днешния ден министърът на туризма, пробвайки се да омаловажи обстановката със замърсяването на морската вода. Той увери, че в Кранево се прави нужната предварителна защита против замърсяването и до два-три дни пробите щели да се възстановяват.

Според Милошев поройни дъждове са повода за разкъсване на тръбите на пречиствателната станция, само че в морето се е изливала пречистена вода. Защо тогава РЗИ открива ешерихия коли, присъща за фекални води, той не можа да изясни. Милошев не изясни и за какво откакто повредата е станала на 4 юни, едвам на 21 юни се вършат пробите на морската вода, открили завишение на бактерии.

Тези води към този момент не се изливат в морето, а до 10 дни ще завърши незабавният ремонт на пречиствателната станция, сподели министърът на туризма. 

" Чистотата на морската вода по българското Черноморие е отлична. Да не сътворяваме суматоха ", прикани бодро министър Милошев. Той чака добър летен сезон. " Температурните промени вършат нашето Черноморие по-атрактивно за туристите от Италия и Гърция, където става все по-горещо. Освен това ние даваме чудесно съответствие цена-качество ", сподели Милошев.

Готови са резултатите от проучването на морските води в региона на Кранево и те демонстрират " умерено положение " на морската вода. Това оповестиха по-късно през днешния ден от министерството на околната среда, откъдето също се пробват да успокоят паниките към чистотата на водата.

Пробите са в взети по време на взаимните инспекции на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ – Варна, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна и Регионалната лаборатория в града към Изпълнителната организация по околна среда.

От Министерство на околната среда и водите припомнят, че следенето на морските води в региона е по отношение на повреда на заустващия колектор на Пречиствателната станция за отпадъчни води „ Албена “. На 21 юни са осъществени изключителни пробонабирания – две от река Батова (преди и след спешното заустване) и едно от крайбрежните морски води против вливането й. Резултатите за река Батова по всички индикатори не демонстрират отклонения от нормите за положително положение. Данните от проучване на морските води демонстрират умерено положение, обявиха през днешния ден от екоминистерството. 

Налага се спешно възобновяване на колектора за пречистените води, като отговорно за този ремонт е Министерство на регионалното развитие. За пречиствателната станция е бил плануван и план за модернизиране на стойност 13 млн. лева, а за дълбоководното заустване и новия колектор – още 8 млн. лева Финансирането е по Програма " Околна среда " като договорът с " Водоснабдяване и канализация " - Добрич ще бъде подписан през юли.

Директорът на БДЧР – Варна инж. Явор Димитров също взе участие в инспекцията и добави, че Басейнова дирекция ще продължи проучването на качеството на морските води в региона до премахване на повредата.

На 22 юни беше осъществено наново пробовземане от крайбрежните морски води от още две точки – до бар „ Казабланка “ и южно от него в региона на с. Кранево. Резултатите от проучването удостоверяват умерено положение на морските води. Очакват се резултатите за биологична нужда от О2.

Във връзка с спешната обстановка с колектора на пречиствателна станция „ Албена “ регионалният шеф на Добрич свика специфична комисия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР