Дипломатическите инициативи на френския президент Еманюел Макрон в отговор на

...
Дипломатическите инициативи на френския президент Еманюел Макрон в отговор на
Коментари Харесай

Бивш шеф на НАТО критикува Макрон заради Украйна

Дипломатическите начинания на френския президент Еманюел Макрон в отговор на войната в Украйна са били несполучливи и " извънредно нездравословни " за Киев, съобщи Андерс Фог Расмусен - някогашен общоприет секретар на НАТО.

" Това не беше триумф ", декларира Расмусен в изявление за френското списание „ Le Point ”.

Бившият датски министър-председател, който беше един от най-високопоставените дипломати в света, напусна трансатлантическия защитителен съюз през 2014 година Коментарите му идват след рецензиите, изключително в Източна Европа, за това по какъв начин Макрон е поддържал отворена линия с съветския президент Владимир Путин с директни телефонни диалози даже след нахлуването в Украйна и е предизвестил да не се " унижава " Русия.

" Макрон ни изуми при започване на рецесията със своето, меко казано, неповторимо и сериозно изказване, че Путин не трябва да бъде унижаван, и му предложи излаз. Подобни изказвания бяха пагубни и надълбоко нездравословни ", добави той.

Кабинетът на френския президент не отговори незабавно на молбата за коментар от страна на Ройтерс.

Изказването на Расмусен идва в миг, когато Макрон пренастройва посланието си и задава по-твърд звук против Москва.

В тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации френският държавен глава още веднъж изрази убеждението си, че международните водачи би трябвало да продължат разговора с Русия, като добави, че през идващите дни още веднъж ще беседва с Путин, с цел да прегледа обстановката с сигурността, обвързвана с нуклеарните реактори, ситуирани в зоните на военни дейности в Украйна.

Според наблюдаващи, речта на Макрон, в която той упрекна Русия в актуален империализъм и прикани разрастващите се страни да се опълчват на Москва, бележи смяна в тона.

Макрон съобщи, че мирните договаряния могат да проработят единствено в случай че " се зачита суверенитетът на Украйна, в случай че територията ѝ бъде освободена, а сигурността ѝ предпазена ".

" Русия би трябвало да разбере, че не може да постанова волята си с военни средства ", съобщи Макрон.

Расмусен, обаче, не е уверен в тази позиция.

" Той отслаби интернационалното единение и мисля, че в този момент съжалява за това и се пробва да си върне самодейността ", сподели той в изявлението. /БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР