Депутатите приеха Закона за вероизповеданията, с което се опростиха дълговете

...
Депутатите приеха Закона за вероизповеданията, с което се опростиха дълговете
Коментари Харесай

Сделка или не: Депутатите опростиха дълговете на вероизповеданията

Депутатите одобриха Закона за вероизповеданията, с което се опростиха задълженията на вероизповеданията на първо четене . Народните представители гласоподаваха със 104 гласа „ за “, 28 „ срещу “ и 6 „ въздържали се “.
Със закона се предлага записаните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от заплащане на неплатените към 31 декември 2018 година обществени вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях. По данни на Министерството на финансите 8, 267 млн. лв. са отговорностите на шест регистрирани вероизповедания.
Предвидено е дотацията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна черква за източноправославното изповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското.
Според промените държавната дотация ще се дава и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега дотация се предоставяше единствено на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна черква.
Дебати :
" Нека да бъде отсрочено разглеждането на Закона за вероизповеданията, да бъде извикан министърът на финансите и Българска социалистическа партия да взе участие в отхвърлянето на това безумство . " Това предложи националният представител от „ Атака “ Павел Шопов. Предложението му беше отхвърлено от депутататите. Той попита по какъв начин без министъра на финансите, който не си е споделил мнението, да се преглежда този законопроект. По думите му законопроектът е казус и оттук насетне може всеки да желае опрощаване.
Трябва да допълним името на законопроекта и да се споделя Закон за вероизповеданията в интерес на Главното мюфтийство . Това сподели националният представител от ПГ на „ Обединени патриоти “ и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. „ За повторно в границите на два месеца гледаме Закона за вероизповеданията. И двата пъти сюжетът е еднакъв “, сподели още той и посочи, че се вършат късни съвещания на комисия и ранни гледания в Народното събрание. „ Да премисли този законопроект. Той е нездравословен, основава двоен стандарт , основава чувство, че едно вероизповедания в България е фаворизирано “, добави още Веселинов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР