Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху ратификацията на договорите за

...
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху ратификацията на договорите за
Коментари Харесай

Президентското вето за самолетите F-16 беше отхвърлено от парламента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху ратификацията на договорите за самолетите F-16. ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация поддържаха договорката още веднъж, а Българска социалистическа партия, " Воля " и трима депутати от НФСБ бяха " срещу ". Оттук нататък България би трябвало да преведе парите на федералното държавно управление на Съединени американски щати до 4 септември, след което американската страна ще смята съглашението за влезнало в действие.

Тричасовите диспути в Парламента бяха не за президентските претекстове, а какви самолети и на каква цена купува България. Според Българска социалистическа партия, цената за F-16 за България е в пъти по-висока от тази за Словакия, която също купува F-16 блок 70. Няма и гаранции против еднократно преустановяване на клаузите, съгласно левицата.
Румен Гечев ПГ на " Българска социалистическа партия за България " - Кафеварка като си купиш,гаранцията е 12 месеца.Компютър - 24, 36 месеца. Самолет за 200 млн. щатски $, платени от българския народ е с 6 месеца гаранция. Гаранцията ще отлети като щъркелите на есен към египетските пирамиди.
От ГЕРБ дадоха отговор, че гаранциите в контракта са стоманени - както Съединени американски щати, по този начин и ние ще можем да прекратим едностранно клаузите по съглашението.

Христо Гаджев, ГЕРБ: Условията са идентични за всички страни - нито повече, нито по-малко, както за България, по този начин и за Германия, Канада и за всяка една друга страна. Между другото вътре има и гаранции, и неустойки, и всичко. А цената не е това, доста под 100 млн $.
Движение за права и свободи поддържа ратификацията поради евроатлантическия стратегически път, който е избрала България, Вътрешна македонска революционна организация - с цел да не бъде приземена авиацията.
Джейхан Ибрямов - ПГ на Движение за права и свободи: Въпросът за поддръжката или неподкрепата на тази ратификация даже не е стопански проблем. Ние не купуваме единствено самолети, ние си купуваме успокоение и национална сигурност. Борис Вангелов ПГ на Обединени патриоти, Вътрешна македонска революционна организация: Ако в този момент спрем тази процедура, в случай че договорите не се сключат и стартираме всичко изначало, ще стигнем до такава степен, че след 10 години нашата войска може би би трябвало да е въоръжена с тояги, лъкове и стрели.
" Воля " и НФСБ още веднъж отхвърлиха контракта.
Слави Нецов - ПГ на " Воля ": Поздравяваме президента, че откри храброст самичък да анулира правилото си за радиомълчание по договорката. Смятаме, че сме свършили добре работата, когато и други политици стартират да употребяват нашите послания. Валери Симеонов - ПГ на " Обединени патриоти ", НФСБ: Мотивите са чисто политически, бих споделил, популистки. И, съгласно мен, съставляват една интервенция в работата на Народно събрание, което е в несъгласие с правилото за разделяне на управляващите.
Договорът е за 2,2 милиарда лева за 8 нови изтребителя, въоръжение, муниции и индустриално съдействие.

След решeнието на Народно събрание България би трябвало да преведе парите по договорката до 4 септември, страната ни ще получи първите изтребители през 2023 година

Паралелно с гласуването в зала, което отхвърли ветото, проведени от партия " Възраждане " недоволни жители стачкуваха против договорката със Съединени американски щати извън.
 Парламентът отхвърли президентското несъгласие за изтребителите F-16 Парламентът отхвърли президентското несъгласие за изтребителите F-16
Парламентът отхвърли президентското несъгласие за покупката на изтребителите F-16. „ За “ повторното приемане на ратификацията на интернационалните контракти глас...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР