“Демократична България няма да гласува за лица, които са обявени

...
“Демократична България няма да гласува за лица, които са обявени
Коментари Харесай

“Демократична България” няма да гласува за лица, които са обявени за свързани с Държавна сигурност

“Демократична България ” няма да гласоподава за лица, които са оповестени от способените органи за принадлежни към Държавна сигурност.

Това съобщи съпредседателите на „ Демократична България “ Христо Иванов и Атанас Атанасов пред публицисти във връзка избора на нов ръководител на КПКОНПИ. Иванов добави още, че гласуването на “Демократична България ” за съответна персона ще бъде образувано на база на осъществените инспекции за принадлежност към Държавна сигурност. 

Христо Иванов съобщи, че днешното гласоподаване на “Демократична България ” за процедурните правила за избор на нов ръководител на антикорупционната комисия е на база на това, че нито от предложенията на ГЕРБ не било юридически издържано. Иванов ги дефинира като противоконституционни и изцяло сбъркани текстове.

“От ГЕРБ даже не си бяха създали труда, решавайки, че ще вършат агитация, да създадат едно юридическо издържано предложение. Беше ме позор. Аз персонално бях решил, че в случай че има най-малко едно положително предложение, да го поддържа. Но те бяха абсолтно нескопосани ”, съобщи той.

Атанас Атанасов разяснява възможната кандидатура на Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ. Той съобщи, че в случай че инспекция на Комисията по досиетата покаже, че той е бил обвързван със службите на Държавна сигурност, то “Демократична България ” няма да поддържа кандидатурата му.

„ Ние от „ Демократична България “, нашите народни представители, нашата парламентарна група, ще бъдем този поръчител за това, че идващият началник на КПКОНПИ, който ще бъде определен, няма да бъде обвързван с Държавна сигурност. Защото при осъществената инспекция на претендентите, които и да са те, в случай че има подобен, ние няма да гласуваме за него “, сподели Атанасов.

“Кандидатурата би трябвало да бъде импортирана по съответния ред. Като го внесат, да го ревизират, и в случай че Бойко Рашков е бил обвързван с Държавна сигурност, няма да бъде началник на КПКОНПИ с нашите гласове. Това е “, акцентира Атанасов.

Народният представител Мартин Димитров напомни, че точно “Демократична България ” направи по този начин, че всички претенденти за обществени длъжности да бъдат тествани за принадлежност към Държавна сигурност.

“Дали става дума за депутат, за общински консултант, това е наше предложение, което е реалност. Заедно с сътрудниците преборихме даже и тогава, когато един път си проверяван и отново си претендент за обществена служба отново да бъдеш проверяван. Колегите от ГЕРБ не поддържаха този текст на второ четене. Колегите от Движение за права и свободи също ”, сподели той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР