Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определя Франция като жизненоважен

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определя Франция като жизненоважен
Коментари Харесай

САЩ успокоиха Франция: Оставате наш жизненоважен партньор!

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дефинира Франция като жизненоважен сътрудник в Индо-Тихоокеанския район, в мнения, ориентирани към усмиряване на френския яд, откакто Съединени американски щати, Австралия и Англия реализираха договорка за доставяне на Австралия с подводници, оповестява " Ройтерс ".

Трите страни обявиха, че ще открият партньорство в региона на сигурността за Индо-Тихоокеанския район, което ще помогне на Австралия да придобие американски подводници с нуклеарна сила и да анулира договорката за подводници с Франция на стойност 40 милиарда $.

Франция реагира яростно на загубата на договорката, като я назова " нож в гърба ".

Изказвайки се на конференция след срещи сред американските и австралийските министри на външните работи и защитата във Вашингтон, Блинкън сподели, че Вашингтон желае да откри всяка опция да задълбочи трансатлантическото съдействие в Индо-Тихоокеанския район и че Франция е жизненоважна за това.

" Ние си сътрудничим необикновено тясно с Франция по доста общи цели в Индо-Тихоокеанския район, само че и на всички места по света. Ще продължим да го вършим. За нас тези връзки и партньорство имат фундаментална стойност ", разяснява Блинкън.

Той добави, че американските чиновници са в контакт с френските си сътрудници през последните 24-48 часа, с цел да обсъдят договорката, в това число преди оповестяването.

Френски чиновник, който приказва при изискване за анонимност, сподели, че американците не са ги уведомили, до момента в който френските управляващи не са видели известия в медиите за договорката и не са се обърнали към своите сътрудници от Съединени американски щати с въпроси.

През 2016 година Австралия избра френския корабостроител Naval Group за създаване на нов подводен флот на стойност 40 милиарда $, който да размени подводниците " Колинс ", които са на повече от две десетилетия.

Съединени американски щати и техните съдружници търсят способи да отхвърлен възходящата мощност и въздействие на Китай, по-специално военното струпване, натискът върху Тайван и разполагане в оспорваното Южнокитайско море.

Белият дом в четвъртък отбрани решението на Съединени американски щати, отхвърляйки рецензиите от страна на Китай и Франция за договорката.

" Ние не търсим спор с Китай ", съобщи представителят на Белия дом Джен Псаки.

Китай съобщи, че Съединени американски щати, Австралия и Англия " съществено повреждат районния мир и непоклатимост ".

" Според нас става дума за сигурност в Индо-Тихия океан ", сподели Псаки. Тя сподели, че ще остави на Австралия въпроса - за какво да търси технологии от Съединени американски щати.

" Ние не виждаме в това най-малко от наша страна районно разделяне. Ние виждаме в това области и въпроси за сигурността, които желаеме да поемем дружно ", сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР