Държавният глава подписа закон на Република Казахстан „За изменение и

...
Държавният глава подписа закон на Република Казахстан „За изменение и
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан подписа закон за премахване на смъртното наказание

Държавният глава подписа закон на Република Казахстан „ За изменение и допълнение на някои законодателни актове на Република Казахстан по въпроса за унищожаване на смъртното наказване “.

Съгласно закона, от 11 члена в общата част на Наказателния кодекс на Република Казахстан, смъртното наказване се отстранява като тип наказване, в това число от членове, касаещи системата на санкции, назначения и подмяна на наказване. Освен това се анулира специфична публикация за понятието за смъртно наказване, изискванията и приложенията на условието за мораториум.

Смъртното наказване се изключва от глобата на 17 члена от Наказателния кодекс на Казахстан, като най-строго наказване остава пожизнен затвор. Чрез допълнения в Наказателния кодекс на Казахстан се вкарва възбрана за условно предварително освобождение на лица, на които смъртното наказване се заменя с пожизнен затвор.

Този закон сенаторите на Народното събрание на Казахстан утвърдиха на 23 декември. На съвещанието на Сената те означиха, че това е разумно продължение на работата, която се организира в Казахстан за поетапно понижаване на използването на смъртното наказване.

По този метод, приемайки този закон, Казахстан се причислява към група страни, в които смъртното наказване е законодателно неразрешено. Освен това страната потвърждава, че поддържа интернационалното придвижване, ориентирано към цялостно унищожаване на смъртното наказване.

В света има повече от 150 страни, които са се отказали от смъртното наказване законодателно или на процедура.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР