Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на военно оборудване

...
Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на военно оборудване
Коментари Харесай

САЩ разгневиха сериозно Китай, ето причината

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуална продажба на военно съоръжение на Тайван на стойност 1,1 милиарда $, в това число 60 противокорабни ракети и 100 ракети " въздух-въздух ", заяви Ройтерс.

В отговор Китай заплаши да предприеме контрамерки.

Продажбата включва ракети " Сайдуиндър “, които могат да се употребяват за задачи " въздух-въздух " и " земя-въздух ", на стойност към 85,6 млн. $, противокорабни ракети " Харпун “ на приблизителна стойност 355 млн. $ и поддръжка на тайванската радарна стратегия на приблизителна стойност 665,4 млн. $, заяви Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Пентагона.

Американското военно ведомство разгласи пакета по отношение на военните учения на Китай към Тайван след визитата на острова предишния месец на председателката на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси - най-високопоставеният американски представител, пътувал до Тайпе от години. Коментатори означават, че визитата на Пелоси не е " бяла лястовица “ – в Тайван имаше най-малко две други визити на членове на Конгреса от двете партии, както и на губернатори на американски щати. 

Дали те бяха наказани от Китай? Да. В същото време Вашингтон продължава да повтаря рефрена си, че нито визитите, нито продажбата на оръжия ще трансформират военния баланс в района и не показват смяна в политиката на Съединени американски щати, показва Ройтерс. Което мнозина, освен в Китай, не одобряват за истина.

Визитата на Пелоси отключи „ новото обикновено “ в Тайванския пролив – масирано, съвсем непрестанно китайско военно наличие, участващите в което бойни кораби минават оттатък линията, която разделя териториалните води. Според " Политико “ дейностите на Пекин допускат подготовка за обезглавяване на Тайван.  Освен това увеличаващите се нападения на китайски самолети пренаписват статуквото в Тайванския пролив - и оставят на Съединени американски щати малко благоприятни условия за избор.

Китай алармира, че няма желание да понижи все по-агресивната си военна активност в Тайванския пролив, която стартира в отговор на противоречивото посещаване на Пелоси в Тайпе предишния месец.

Поредицата от неотдавнашни навлизания във въздушното пространство на острова, които нарушават десетилетно мълчешком съглашение сред Тайван и Китай, целящо да понижи риска от спор сред двете страни, са най-новата ескалация на военното заплашване от страна на Пекин против Тайван.

Станалото към този момент " обикновено " военно наличие е показателно за желанието на Пекин да промени критериите за допустима военна активност в протока. Анализаторите настояват, че това не е просто провокация - това е генерална подготовка за навлизане в Тайван, показва " Политико ". А администрацията на Байдън няма явен проект за въздържане на това заплашване.

" Линията, разделяща териториалните води на двете страни, е правна нереалност, а не одобрена с контракт линия... Ние сме притиснати в ъгъла, тъй като това, което считаме за статукво, в действителност беше китайското въздържание, само че в този момент това въздържание е изчезнало и ние не можем да изпратим самолети, с цел да ги принудим да се върнат оттатък линията ", споделя Майкъл Ослин, бележит откривател на модерна Азия в института " Хувър ".

Пресичането от китайски бойни самолети, кораби и дронове на разграничителната линия - известна още като линията Дейвис - отразяват двупосочна тактика на Пекин. Китай желае към този момент да се възприема като обикновено военното му наличие все по-близо до Тайван като удостоверение на китайския суверенитет над територията. Освен това Пекин желае да понижи потенциала за реагиране на тайванските въоръжени сили, като в това време репетира направления за нахлуване, предопределени да сковават армията и държавното управление на острова.

" Китайците не престават да се пробват главно да наложат като новото обикновено  тук прелитането над разграничителната  линия, корабоплаване оттатък тази линия и оставане от другата страна за по-дълги интервали от време ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби. " Те се пробват да покачат температурата... Публично декларирахме, че няма да го приемем. "

" От 4 август насам комунистическите сили не стопират да нахлуват в регионите към Тайванския пролив ", съобщи тайванското министерство на защитата в изказване в края на предишния месец.

От 6 август насам министерството е записало минимум 94 нарушавания на разграничителната линия от страна на китайската войска, въпреки че не даде детайлности за типа на участващите в това самолети и дали те са били въоръжени и способни да употребяват оръжие.

Тайпе даде ясно да се разбере, че тези навлизания бележат нова рискова фаза в активността на китайската войска, ориентирана против острова, като предизвести, че китайските сили " симулират нахлуване против основния остров на Тайван ".

Анализаторите предизвестяват, че в случай че тези навлизания станат рутинни и включват траектории към Тайпе, те ще засилят военното преимущество на Пекин при възможна бъдеща офанзива на китайската войска.

Средната линия, останала от Договора за взаимна защита сред Съединени американски щати и Тайван от 1954 година, е предопределена да държи военните самолети от двете страни на протока на безвредно разстояние, с цел да се предотвратят неправилни калкулации, които биха могли да доведат до евентуален спор сред пролива.

В продължение на близо 70 години една мислена линия, минаваща през Тайванския пролив сред Тайван и Китай, помагаше за поддържането на мира, само че по този начин наречената междинна линия наподобява все по-безсмислена, до момента в който осъвремененият флот на Китай утвърждава своята мощ, отбелязва Ройтерс.

Китай в никакъв случай не е признавал публично линията, която американски военачалник измисли през 1954 година в разгара на враждебността сред комунистически Китай и подкрепяния от Съединени американски щати Тайван през Студената война, макар че Народната освободителна войска значително я спазваше, добавя организацията.

Разделителната линия няма определящи я характерности. В продължение на години Китай безмълвно я признаваше, само че през 2020 година представител на външното министерство съобщи, че тя " не съществува ". Това беше повторено от министерството на защитата и Съвета по въпросите на Тайван.

Според Кристофър Туми, учител Военноморското учебно заведение за следдипломна подготовка в Калифорния, американският флот гледа на линията като на " политически артефакт ", а не като на правна режисура. Той уточни, че заплахите не би трябвало да се надценяват и признаването и потреблението на протока като интернационален воден път ще продължи. Той разказа китайските действия като " политически изказвания ".

Китайските военни самолети са нарушили разграничителната линия единствено четири пъти сред 1954 година и 2020 година Но Пекин постави завършек на тази съвсем седемдесетгодишна въздържаност, когато в отговор на визитата на заместник-държавния секретар Кийт Крач в Тайпе през септември 2020 година изпрати  десетки самолети през междинната линия в границите на два дни.

На 19-часовото посещаване на Пелоси в Тайван на 2-3 август китайската войска отговори с съвсем всекидневно изпращане на военни самолети през разграничителната линия. Тези изтребители и бомбардировачи пресичат протока във обединения с размери от пет до 25 самолета, минават разграничителната линия и по-късно бързо трансформират курса.

За стратезите на Вашингтон съществена компликация е отстоянието на Тайван от Китай. В най-тясната си точка Тайванският пролив е необятен 130 км. Средната линия е на към 80 км от Тайван: Китайските самолети, които я пресичат, могат да доближат бреговата линия на Тайван за по-малко от четири минути, а до Тайпе - единствено 80 секунди по-късно.

" Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват Съединените щати, е, че се нуждаем от ранно предизвестие за идна китайска офанзива, а в случай че китайците постоянно наподобяват по този начин, като че ли са подготвени да нападат, започваме да изпитваме усложнения да вършим разликата ", споделя Ориана Скайлър Мастро, помощник на Института за интернационалните проучвания " Фрийман Спогли " към Станфордския университет. " Не че няма да видим, когато пехотинците не се приземят в Тайван, само че времето сред решението и недвусмисления сигнал към нас се свежда до най-малко ", цитира „ Политико “ казаното от нея.

Режимът на непрекъснат напън слага на тестване издръжливостта на тайванската войска, която се намира в непрекъснато режим за бързо реагиране за оценка на траекторията и евентуалната опасност на следващия  китайски военен аероплан.

Тайванските военни оповестиха на 1 септември, че са свалили дрон, който е летял над един от островите им наоколо до китайския бряг, което е следващ случай на фона на повишеното напрежение сред Пекин и Тайпе, съобщи Асошиейтед прес. Свалената машина беше избрана като предопределена за гражданска приложимост, само че не беше конкретизирано какво се е намирало на борда й при нейното събаряне. 

Администрацията на президентката Цай Ингвен упорства за усилване на отбраната против дронове като част от нарастването с 12,9% на годишния бюджет на министерството на защитата за идната година. Това ще усили разноските за защита с още 47,5 милиарда нови тайвански $ (1,6 милиарда долара), до общо 415,1 милиарда нови тайвански $ (13,8 милиарда долара).

На фона на напрежението не трябва да се не помни, че Китай е и най-значимият търговски сътрудник на Тайван, следван от Съединени американски щати. Повече от 42% от износа на Тайван отива в Китай, а 22% от вноса на Тайван идва оттова. През 2020 година сред Тайван и Китай са били обменени артикули и услуги на обща стойност 166 милиарда $, заяви Дойче веле.

Експерти по сигурността напомнят, че Китай неведнъж е заявявал задачата обединяването на Тайван и континенталната част на страната да се случи най-късно до стогодишнината от основаването на националната република. Юбилеят ще бъде маркиран през 2049 година. Доколкото наблюдаващите показват, че в стратезите на Китай   вършат проектите с десетилетия напред, историческият часовник до извършване на това обръщение отмерва последните минути. Дали дейностите на Вашингтон ще ускорят въртенето на стрелките, ще покаже бъдещето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР