Съветът на ЕС призова днес европейските държави и институции да

...
Съветът на ЕС призова днес европейските държави и институции да
Коментари Харесай

Съветът на ЕС призова за засилено наблюдение на опитите за външна намеса в изборите

Съветът на Европейски Съюз прикани през днешния ден европейските страни и институции да покачат наблюдението за опити за интервенция от чужбина в европейския либерален развой. В апела се показва, че е належащо възстановяване на съдействието в Европейски Съюз по този въпрос, без това да попречва открития либерален спор, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Милиарди жители по целия свят гласоподават тази година, в това число на изборите за Европейски парламент, се добавя в известие на Съвета на Европейски Съюз. Демокрациите са изправени пред нови провокации, в това число от ден на ден хибридни тактики против изборните процеси, всяване на подозрение в законността на изборите и за разубеждаване на гласоподавателите. Освен външната дезинформация, хибридните акции могат също да включват злонамерени дейности онлайн и благодарение на изкуствен интелект, се прибавя в известието.

Съветът акцентира решаващата роля на свободните, самостоятелни и плуралистични медии, и нуждата от възстановяване на цифровата и медийната просветеност на жителите, с цел да се увеличи устойчивостта на обществото против опити за външна интервенция. Отбелязва се, че в края на април Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз реши да приложи разпоредбите за шерване на данни при политически рецесии, с цел да се очертае ясна картина на опитите за задгранична интервенция в европейските избори.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР