Държавният департамент на САЩ е прекратил пет програми за културен

...
Държавният департамент на САЩ е прекратил пет програми за културен
Коментари Харесай

Тръмп продължава войната срещу Китай

Държавният департамент на Съединени американски щати е прекратил пет стратегии за културен продан с Китай, съобщи Ройтерс.

Департаментът дефинира засегнатите стратегии като " принадлежности за агитация на мека мощ ".

Според изказването на уеб страницата на американското дипломатическо ведомство тези начинания са били основани по силата на закон от 1961 година, подписан от президента Джон Ф. Кенеди и целящ усилване на университетския и културен продан с непознати страни. Докато други стратегии, основани по силата на същия закон са от взаимна изгода, само че тези " пет стратегии са напълно финансирани и ръководени от китайското държавно управление като принадлежности за агитация на мека мощ ", се споделя в изказването, представено от Българска телеграфна агенция.

Засега няма коментар от китайското посолство във Вашингтон.

Съобщението на Държавния департамент показва Програмата за просветителни визити в Китай за политици, Програмата за другарство сред Съединени американски щати и Китай, Програмата за продан сред американски и китайски водачи, Транстихоокеанската американско-китайска стратегия за продан и Хонконгската просветителна и културна стратегия.

Освен това Съединените щати постановиха наказания на представители на китайските управляващи поради хипотетично разпространение на въздействието на Китай по света посредством насила, съобщи ДПА.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи визови ограничавания за неназовани китайци. Според официално съобщение на Държавния департамент те са забъркани в разнообразни " зловредни действия " - от физическо принуждение до шпионаж. Целта е да бъдат заставени китайски общности зад граница, университетските среди и групи от гражданското общество както в Съединените щати, по този начин и в други страни, да способстват за популяризирането на политическите позиции на Пекин, написа в текста.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец, е извънредно твърдолинейна към Китай, отбелязва ДПА.

В публикация, оповестена във в. " Уолстрийт джърнъл ", шефът на националното разузнаване на Съединени американски щати Джон Ратклиф дефинира Китай като " най-голямата опасност за демокрацията и свободата по света след Втората международна война ".

Директорът на американския Национален център за контраразузнаване и сигурност Уилям Иванина пък предизвести, че Пекин към този момент е взел на мушка определения за президент Джо Байдън и неговия екип.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР