Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) не успяват да контролират

...
Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) не успяват да контролират
Коментари Харесай

ЕС призна, че не може да се справи с износа на оръжия

Държавите членки на Европейския съюз (ЕС) не съумяват да управляват износа на оръжия . Този извод се показва в известие от пресслужбата на Европейския парламент (EП), като в същото време се отбелязва, че евродепутатите са дали своят вот за усилване на контрола във връзка с износа.
От Екологичен потенциал разясняват, че са нужни повече бистрота и явен механизъм за наказания, защото оръжията от Европейски Съюз поддържат рецесията в Йемен .
Въпреки взаимно контрактуваните правила, определящи критериите за това кой би могъл да получи лиценз за експорт на оръжия, страните членки систематично не съумяват да ги ползват. Парламентът изисква механизъм за налагане на наказания на страните членки на Европейски Съюз, които нарушават разпоредбите.

Евродепутатите загатват някои особени случаи, като да вземем за пример по-голямата част от износа на оръжия за Саудитска Арабия, който е получил зелена светлина от страните членки на Европейски Съюз, макар че този експорт нарушава най-малко шест от осемте критерия. Нещо повече, по този метод се подкопава цялостните европейски старания за надзор върху оръжията. Изнесените военни кораби подкрепиха военноморската обсада на Йемен, а самолетите и бомбите изиграха съществена роля във въздушната акция, допринасяйки за продължаващото страдалчество на популацията в Йемен, разясняват още от Екологичен потенциал.
Оттам приветстват някои страни като Германия и Нидерландия, които са прекратили доставките на оръжия на Саудитска Арабия и разкритикуваха страните членки, които още не са го създали. Евродепутатите също по този начин приканиха за налагането на оръжейно ембарго върху всички членове на водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен.

Евродепутатите са " потресени от количеството създадени в Европейски Съюз оръжия и муниции, които бяха открити в ръцете на ДАЕШ (Ислямска държава) в Сирия и Ирак ". Съгласно Общата позиция на Европейски Съюз, страните членки би трябвало да подсигуряват, че лицензите за експорт не се отклоняват към нежелани крайни консуматори. Някои страни членки на Европейски Съюз обаче като България и Румъния, не съумяват да ползват тази наредба дейно. За да се избегне риска оръжия да стигат в неверни ръце, евродепутатите приканват всички страни в Общността да „ отхвърлят сходни прехвърляния в бъдеще, и по-специално за Съединени американски щати и Саудитска Арабия “.
Резолюцията по отношение на контрола над износа на оръжия беше призната с 427 гласа „ за “, против 150 гласа „ срещу “ и 97 гласа „ въздържал се “.


Последните данни сочат, че Европейски Съюз е вторият по величина снабдител на оръжия в света (27% от международния износ) след Съединени американски щати (34%) и преди Русия (22%). През 2016 година 40,5% от износа на оръжия е бил към страните в Близкия изток и Северна Африка, като по-голямата част се пада на Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ).
Общата позиция на Европейски Съюз по отношение на износа на оръжия е единствената районна правнообвързваща договореност за износа на стандартни оръжия. В нея са изброени осем критерия, които страните членки би трябвало да ползват при вземането на решение за лицензиране за експорт на оръжия, означават още от Европейския парламент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР