Държавата прави поръчка за противогрипни ваксини една година предварително, а

...
Държавата прави поръчка за противогрипни ваксини една година предварително, а
Коментари Харесай

Най-много заразени с COVID-19 имало сред посещаващите дискотеки

Държавата прави поръчка за противогрипни ваксини една година авансово, а в България обичайно имунизационното покритие е едва. Така заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания – проф. Ива Христова изясни в „ Тази неделя “ по бТВ неналичието на препратите в аптечната мрежа.

По думите ѝ у нас от години има акция, която обезпечава безвъзмездни противогрипни ваксини за лицата над 65 година, като за 2020 година са поръчани повече бройки спрямо предходната година.

„ Огромният интерес е поради Коронавирус. Само че предходната година нямаше такава концепция. И без значение, че бяха поръчани десетки хиляди повече дози – се оказа, че имунизациите не са задоволителни “, изясни проф. Христова и добави, че страната води договаряния за обезпечаването на още бройки.

Тя беше безапелационна, че имунизацията за грип е характерна и не може да повлияе против коронавирусната зараза. От друга страна, заразяването с грип отслабва организма и той става по-податлив за други вирусни инфекции.

„ Сред хората, посещаващи нощни заведения, има максимален % на инфектирани с COVID-19. Няма доста епидемиологични гърмежи в нощни заведения, само че където има – процентът е прекомерно висок, 41%. Това е най-високият % в съпоставяне на офиси и предприятия “, изясни специалистът за какво се е стигнало до мярката със затварянето на нощните заведения в София и други градове в страната.

По думите ѝ в случай че след две седмици спадне процентът на новозаразени, заведенията ще се отворят, само че в случай че има растеж – те ще останат затворени.

Проф. Христова изясни, че няма цялото население да прекара коронавирусната зараза, тъй като към 5% имат имунитет против болестта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР