Дълго време Финландия и Швеция бяха военно неутрални, но заплахата

...
Дълго време Финландия и Швеция бяха военно неутрални, но заплахата
Коментари Харесай

Австрия е била и ще си остане неутрална”. Дали?

Дълго време Финландия и Швеция бяха военно неутрални, само че опасността от Русия е на път да ги вкара в НАТО. Подобен спор към този момент се води и в неутрална Австрия, само че там изгледите за триумф са доста по-малки. Защо?

За канцлера на Австрия Карл Нехамер всичко е ясно. " Австрия е била неутрална, е неутрална и ще остане неутрална”, сподели той малко преди да срещата си в Москва с Путин, която не реализира нищо. Неуспешен е и опитът на австриеца да неглижира полемиката в личната си страна за нейния неутралитет – дебатът в алпийската република просто не стихва.

Петдесет известни австрийски общественици в това време излязоха с отворено писмо до президента на страната Александер ван дер Белен. В него те приканват за това самостоятелни специалисти да преценяват дали австрийският неутралитет е още в крайник с времето. Причината - съветската война против Украйна е последното предизвестие към свободния свят, към който Австрия също принадлежи.

Австрийската войска ще бъде осъвременена

Валтер Файхтингер, някогашен бригадeн военачалник от армията и специалист по въпросите сигурността, е подписал апела. " Трябва да се освободим от този мит, че щом сме неутрални, няма потребност да харчим доста. В тези рамки мислехме беше през последните няколко десетилетия ", споделя той. Но през днешния ден към този момент е друго.

Че не излизат сметките с по-ниските разноски за защита при неутралитет демонстрира и това, че австрийската военна министърка Клаудия Танер в този момент желае да похарчи спомагателни 10 милиарда евро за модернизиране на това, от което в Австрия са пестили през последните години. Освен това страната ще се стреми най-малко да се приближи до равнищата в страните от НАТО, които е желателно да отделят по 2% от брутния си вътрешен артикул (БВП) за защита. През идващите няколко години Австрия ще заделя за тази цел по 1,5 % от Брутният вътрешен продукт.

75% от популацията е за неутралитет

Това обаче не трябва да трансформира нищо във връзка с неутралния статут във военно отношение, прецизира Танер. " В края на краищата ние знаем отношението на австрийците към неутралитета - то е доста повече от това, което е записано в конституцията. То е в сърцата на австрийците! ", твърди министърката от Австрийската национална партия.

Актуални изследвания на публичното мнение удостоверяват това. В началото на май три четвърти от интервюираните австрийци са били срещу присъединението на страната им към НАТО.

Опозицията също е за опазване на неутралитета

Австрийската национална партия, която ръководи дружно със Зелените, също отхвърля концепцията за участие в НАТО, както и опозицията – въпреки и причините им да се разнообразни. Лидерът на дяснопопулистката Партия на свободата Херберт Кикл бърза да извлече и той изгоди от тези настройки на австрийците: " Защото не желая това да се случва – споделям ви го като фамилен човек, напълно почтено – на моя наследник и на момчетата, които се записват в армията, да им се постанова да участвят във война под командването на НАТО някъде по света, под какъвто и да е претекст. "

Кикл визира сензитивна тематика, даже и съзнателно да отъждествява " защита ", какъвто е дефинираният смисъл на съществуването на съюза НАТО, с " война ".

От Социалдемократическата партия означават, че " неутралитет " значи Австрия да продължи да дава значим принос, да вземем за пример като хазаин на договаряния за разрешаване на спорове.

Неутрални единствено военно

Канцлерът Нехамер държи да е ясно, че става дума само за боен неутралитет. Извън това Австрия напълно не е неутрална, и най-много що се отнася до европейските полезности. Въпреки това 50-те създатели на отвореното писмо считат, че това единствено издига неутралитета на Австрия до " някакъв ненарушим мит ". Други пък избират да приказват за " лъжата на живота ", подхранвана от страната. През 1955 година тя е била значима за обезпечаването на независимостта и неделимостта на Австрия след годините на окупация след Втората международна война. Но Австрия е могла да подходи и иначе – доста преди в този момент.

Дискусия на 20 години

Началото на този спор беше подложен преди повече от 20 години от човек, който – също като Нехамер – носеше отговорност. През 2001 година тогавашният австрийски канцлер Волфганг Шюсел съпостави австрийския неутралитет със световноизвестните австрийски бонбони " Моцарткугелн”: всеки може да ги харесва, без обаче да е наложително. " Старите шаблони, без значение дали са бонбони или неутралитет, към този момент не работят в комплицираната действителност на 21-ви век”, сподели тогава той.

Днес е видно, че почналият тогава спор за " митологичния” неутралитет сигурно продължава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР