Далаверите започнаха! Приблизителната цена за ремонта на канализационния тръбопровод, който

...
Далаверите започнаха! Приблизителната цена за ремонта на канализационния тръбопровод, който
Коментари Харесай

Схемите започнаха! Благомир Коцев поиска още 7 млн. за фекалната тръба на Варненското езеро

Далаверите започнаха! Приблизителната цена за ремонта на канализационния водопровод, който свързва градския кв. „ Аспарухово “ с пречиствателната станция в с. „ Тополи “ през Варненското езеро ще коства 26 млн. лева Това заяви компрометираният варненски кмет Благомир Коцев след срещата си с транспортния министър Георги Гвоздейков в петък (24 ноември).

Колекторът бе разкъсан от преминаващ транспортен съд през лятото на 2019 година защото не беше закопан под дъното на езерото, както е било планувано по плана за построяването му на стойност 5 млн. евро (около 75% от тях са безплатно европейско финансиране по стратегия ИСПА). За повредата тогава пръв заяви профилираният уебсайт maritime.bg.

„ От завършването на този план зависи различен – този на Министерството на превоза за удълбочаване на Варненското езеро (на стойност над 430 млн. лева, бел. ред), сподели потъналият в борчове Благомир Коцев. Ситуацията е всекидневно сложна и изисква особена готовност на запаси и воля за решаването й. В диалога с министър Гвоздейков начертахме проект за деяние за трайно решение на този остарял проблем на Варна. Това е четвъртият министър, с който беседвам в границите на 10 дни за тръбата във Варненското езеро “, сподели още Коцев.

Реклама

Два дни преди балотажа на локалните избори във Варна, извоювани от Благомир Коцев („ Продължаваме промяната – Демократична България “) администрацията на предшественика му Иван Портних (ГЕРБ) разгласява съобщение за възлагане на социална поръчка за ремонт на фекалната тръба. Тя е на стойност близо 19.5 млн. лева (без ДДС). Обявената в този момент от Благомир Коцев цена за ремонта на тръбата е с над 7 млн. лева по-висока.

Приблизително същата, само че планирана цена (около 19 млн. лева) беше посочена в единствената оферта, подадена в процедурата за пазарни съвещания, оповестена от администрацията на Портних през лятото на тази година.

Стойността на оповестената социална поръчка е съвсем два пъти по-висока от тази на плана, по който през 2011 година тръбата е трябвало да бъде положена на 3 метра под езерното дъно с 5 млн. евро (около 10 млн. лева.). Канализационният колектор обаче е бил положен по, а не под езерното дъно, макар регистрираното асимилиране на парите. Именно това несъблюдение на авансово заложения план стана причина през 2019 година тръбата да бъде прекратена, а Варненското езеро да бъде нечисто с над 3.2 млн. куб. м. мощно токсични фекални води.

По време на първата си конференция и в отговор на журналистически въпрос Благомир Коцев разяснява, че не е изключено да се търси вид за строителство и на пречиствателна станция в кв. „ Аспарухово “, с цел да бъде избегнато рискованото прекосяване по дъното на Варненското езеро.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР