© Капитал Още по темата Националната здравна карта бе окончателно

...
© Капитал Още по темата Националната здравна карта бе окончателно
Коментари Харесай

Пич, къде са ми отпечатъците

© Капитал Още по тематиката
Националната здравна карта бе дефинитивно оповестена за оскъдна

Екипът на здравното министерство евентуално ще би трябвало да сформира нова или да остави пазара да дефинира кои лечебни заведения да продължат да съществуват и кои не
17 окт 2017
Петър Москов и здравната каса влязоха в спор за 20 млн. лева

Москов разгласи, че платеното на лечебните заведения за ноември и декември е кражба, от институцията му отвърнаха, че това е утвърдено от неговия екип
16 мар 2017
След Москов: Какво се трансформира в здравните услуги?

Здравеопазване
5 мар 2017
Пръстите ви виждам

Спестяванията, които съгласно Министерството на здравеопазването прави системата с пръстовите отпечатъци, се оказаха измислени
13 яну 2017
Тричленен състав на Върховен административен съд анулира пръстовия отпечатък за лечебните заведения
21 ное 2016 Сканирането на пръстови отпечатъци при приемането и изписването на пациенти е една от дълбоките следи, оставени от някогашния министър Петър Москов. Процедурата, която беше показана като мярка против източването на здравната каса, просъществува тъкмо шест месеца - от октомври 2016 до април 2017 година, когато беше анулирана дефинитивно от Върховния административен съд.

Днес, година по-късно, събраните нелегално над половин милион записа се съхраняват в изключен сървър на НЗОК. И там нямат никакво желание да ги изтриват, защото съгласно тяхното пояснение на закона отпечатъците би трябвало да се пазят " пет години след привършване на здравното им (на пациентите - бел. ред.) обезпечаване ".

В навечерието на влизането в действие на Общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), който планува съществени наказания за сходно напразно предпазване на персонална информация, това може да сътвори съществени главоболия на касата.

Eдна безсмислена промяна
Пръстовата идентификация беше въведена от здравния министър във втория кабинет на Борисов - Петър Москов, като гаранция, че лечебните заведения няма да злоупотребяват с клиничните пътеки, а пациентът фактически ще участва в дните, за които касата заплаща. Или най-малко пръстът му, който би трябвало да бъде сканиран на влизане и на излизане. Още при въвеждането й концепцията (която струваше на страната 400 хиляди лева за създаване на софтуера, а настрана лечебните заведения заплатиха за четците) беше подложена на критика, защото системата беше ялово зачената, сходна идентификация нямаше планувана в нито един закон и нарушаваше голям брой права на пациента.

" Ако пациентът се е съгласил да лежи в болница, без да е болен или да му бъде осъществено обещано проучване, без да е било належащо за неговото положение, пръстовият отпечатък няма по какъв начин да реши казуса ", уточни адв. Мария Шаркова, експерт по правните въпроси, свързани с медицината и правата на пациентите. " Следва да се замислим за какво пациентът се съгласява да бъде официално приет в болница, без да участва в болничното заведение или да страда от посочената диагноза даже по едно и също време да се вкара условие за чекиране на персонални карти, взимане на пръстови отпечатъци, запазване на ДНК от пациента, фотография в цялостен растеж и сформиране на родословие до пета степен по съребрена линия - тези ограничения ще наподобяват патогенетичното лекуване при автоимунни болести. Или с други думи, ще се лекуват признаците, само че не и повода ", разяснява тя.

Как се снимат отпечатъци
Полицията събира пръстови отпечатъци при съответни хипотези - при престъпна регистрация или издаване на документи за идентичност, когато се изискват биометрични данни. Те съхраняват дигитален или мастилен отпечатък на пръстите. В първия случай - с цел да ги съпостави със следите, открити на местопрестъпление, а във втория - с цел да видят дали не ползвате непознат паспорт.

Разликата сред системите на правоохранителните институции и тази, която здравната каса е употребила (или тази, с която отключвате айфона или преносимия компютър си), е, че последните не съхраняват изображение на пръста, а код, генериран от инцидентно определени точки на релефа му. Този код се съхранява в база данни и при всяко сканиране се ревизира дали новият генериран код съответствува със съхранявания. Дали се пази изображение от отпечатъка или код зависи не от четеца, на който се слага пръстът, а от софтуера, който ръководи процеса. Или най-малко по този начин е по формулировка. Колко пръста
НЗОК не знае данните на какъв брой души се съхраняват на сървъра, защото той е изведен от употреба, само че декларират, че не са повече 700 хиляди От " Пирогов " дадоха отговор на " Капитал ", че са изпратили 47 630 записа, от пловдивската " Свети Георги " - 53 200, а от варненските лечебни заведения " Света Марина " - 27 700, и " Света Анна " - 11 743.

Лични данни или не
Преди приемането на измененията с отпечатъците на пациентите през 2016 година Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) излезе със мнение, че проблем с въвеждането им няма. Основните причини бяха, че " резултатът от сканирането на случайно определени точки от пръст на ръка не разрешава възобновяване на цялото изображение на пръстовия отпечатък на съответното физическо лице ", а изображението под формата на непълен дигитален код (FMD) " не съставлява персонални данни и достъпът до самия дигитален код не позволява противоположното му свързване с съответно физическо лице не е налице идентификация по смисъла на закона ".

Това мнение е тъкмо в противоположната посока на друго, постановено през 2011 година, когато смолянска болница беше поискала да вкара система за надзор на работното време, употребяваща сканиране на отпечатъци. Тогава регулаторът одобри, че става дума за биометрични данни, които могат да бъдат чувствителни и единственото правно съображение да бъдат съхранявани е, в случай че чиновниците на болничното заведение са дали единодушие за това.

Пет години по-късно КЗЛД към този момент приема, че " определените устройства...1350Е правят процеса на сканиране и добиване на FMD кодовете вътре в устройството. По този метод до работните станции, на които ще е конфигурирана потребителската част на регистрационната система, няма да доближава графичното изображение на сканирания пръст ".

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Използваните от болничните заведения четци са на индийския производител Morphо. Видно от техническата им спецификация, те изготвят изображение в качество, което дава отговор на... стандартите на ФБР, т.е. дали и къде се съхранява изображението зависи не от сканиращото устройство, а от софтуера, който се употребява.

Тук би трябвало да се доверим на гаранцията на здравната каса, записана в заданието на поръчката през 2016 година, че в " системата не би трябвало да се съхраняват графични изображения... Алгоритъмът за пресмятане на биометричния идентификационен код би трябвало да бъде еднопосочен. т.е. от биометричния код не би трябвало да могат да се възвръщат първичните данни за пръстовия отпечатък ". Дали това е по този начин няма по какъв начин да разберем, тъй като по искане на компанията реализатор цялата техническа документи към контракта е засекретена от здравната каса, а в самото задание няма условие кодът на програмата да е отворен.

Ако фактически системата подсигурява, че фотографията се изтрива незабавно, вероятността някой да възвърне отпечатъците на половин милион души е нулева. Няколко интернационалните проучвания за биометрична идентификация демонстрират, че възобновяване на облика на отпечатъка по генерирания код е хипотетично допустимо, само че обликът ще е повърхностен.

С други думи, в случай че желаете да откраднете отпечатъка, който някой е записал в айфона си, ще е доста по-лесно да му откраднете телефона и сходно на сериала " От мястото на престъплението " да свалите с прахуляк и четка отпечатъците, които той е оставил върху него, пипнешком го, в сравнение с да хаквате софтуера и да възстановявате записа.

Но както и в други случаи, свързани с персоналната информация, въпросът с отпечатъците и здравната каса е кардинален. Защото не трябва всеки да събира данни за нас, както му хрумне, и след това да ги държи някъде на склад просто тъй като по този начин е решил.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР