Чуждестранните инвеститори в китайски акции имат проблем, съобщава The Financial

...
Чуждестранните инвеститори в китайски акции имат проблем, съобщава The Financial
Коментари Харесай

ESG политиките стават все по-голям проблем за китайските компании

Чуждестранните вложители в китайски акции имат проблем, оповестява The Financial Times и прибавя – прогнозите за напредък на Китай дават вяра за огромна възвръщаемост през идващото десетилетие, само че във връзка с екологичните, обществените и управническите рейтинги фирмите в страната се класират по-ниско освен от западните си съперници, само че и от тези на множеството разрастващи се пазари.

Съчетанието на най-големия потребителски пазар в света с бързо разрастващи се браншове на технологиите и услугите притегля световните финансови акули, които са подготвени да загърбят цензурата, следенето и неприемливото отношение към околната среда, трудовите и други човешки права. На този декор обаче се появяват от ден на ден признаци, че „ идва Видовден “ за китайските компании, защото ESG детайлите стават все по-важни за интернационалните вложители, а разпоредбите и стандартите за резистентност, които са нормални в западните юрисдикции, надалеч не се покриват от китайските действителности.

В знак на това, че ESG предизвикването е изцяло действително, Sustainalytics, организация за рейтинги във връзка с ESG политиките, благосъстоятелност на изследователската къща Morningstar, през октомври намали рейтинга на три китайски софтуерни колоса - Tencent, Weibo и Baidu, до категорията " несъответстващи на правилата на Организация на обединените нации ". Според организацията към това се прибавя и обстоятелството, че интернет цензурата в Китай се усилва, а Tencent, Baidu и Weibo играят забележителна роля в този развой

Tencent, да вземем за пример, има 1,3 милиарда дейни месечни акаунта, притежавани от физически лица и компании, а супер приложението ѝ WeChat се смята за незаменимо освен в региона на връзките, само че и за извършване на покупки, банкиран, поръчка на таксита, доставка на храна и заплащане на комунални услуги. През последните 18 месеца акциите на компанията бяха подкопани от опасения, свързани с регулаторните ограничения на Пекин против софтуерния бранш. Въпреки това тя към момента съставлява забележителна част от китайските портфейли на задграничните фондове и понижаването на рейтинга от страна на Sustainalytics шокира множеството вложители, фокусирани върху ESG, подчертава Financial Times.

Лициан Рен, която ръководи китайските вложения в американския фонд WisdomTree Asset Management, разяснява пред медията, че е била принудена да се откаже от акциите си във въпросните три компании. Но тя не е единствена. Подобно държание може да се чака от от ден на ден вложители, в случай че Китай продължи да се трансформира във все по-тоталитарна страна при ръководството на Си Дзинпин - най-могъщият водач на страната след Мао Дзедун, който стартира невиждан трети мандат на власт. Някои капиталови групи към този момент разискват дали Китай не е прекомерно рисков поради непредсказуемостта на администрацията на Си през последните години, напомня още Financial Times.

Някои специалисти настояват, че наклонността за по-голяма роля на ESG за взимането на капиталови решения е отслабнала след нахлуването на Русия в Украйна, на фона на обвиняванията, че стремежът към резистентност подхранва повишението на енергийните разноски. Рейтинговата група Fitch обаче счита, че това отношение към ESG задачите е било " краткосрочна реакция на сложните условия " и че в дълготраен проект се резервира вероятността за увеличение на потока обществен и частен капитал към начинания за резистентност.

И трендовете в търсенето на рейтингови услуги за ESG, които сочат за сериозен напредък, удостоверяват това. През първите девет месеца на годината Sustainalytics регистрира доходи от 76,8 млн. $, което е с 36% повече от същия интервал на предходната година.

Неудобни въпроси към вложителите

Оценката на ESG тактиките слага редица неуместни въпроси пред интернационалните вложители. Hong Kong Watch, основана в Обединеното кралство група, която изследва вложенията и въпросите, свързани с правата на индивида в Китай, декларира в собствен отчет от ноември, че доста от най-големите фондове за ръководство на активи и държавни пенсионни фондове пасивно влагат в компании, за които се твърди, че са забъркани в репресиите против уйгурските мюсюлмани в северозападния китайски район Синдзян.

Докладът открива, че три съществени борсови показателя, предоставени от издателя на показатели MSCI, включват минимум 13 компании, за които се твърди, че са употребявали насилствен труд или са се възползвали от построяването на лагери за интерниране и инсталация за наблюдаване в Синдзян.

В отговор, от MSCI декларират, че единствените филтри за включване в нейните световни показатели са " досегаемост и опция за вложение " и че има други показатели, фокусирани върху ESG.

Foxconn, която създава iPhone и други устройства за Apple, е измежду фирмите, за които Hong Kong Watch твърди, че употребява уйгурски служащи през страната. Базираната в Тайван компания отхвърля обвиняванията и в отговор на питане от Financial Times споделя, че има променчивост в следствието на активността ѝ.

Липса на задължения

Китайските компании също по този начин са по-малко склонни да се ангажират с ESG тактики в съпоставяне със западните си сътрудници, настояват откриватели и вложители. Около 60% от организациите, които Sustainalytics прави оценка, дават отговор на нейните запитвания, само че когато става дума за Китай, този % пада внезапно.

И откакто през 2022 година във фокуса попадаха огромните софтуерни групи в страната, в този момент погледите се пренасочват към автомобилния бранш.

През декември Helena Kennedy Centre към Sheffield Hallam University разгласява резултатите от шестмесечно следствие на връзките сред западните автомобилни марки и нарушаванията на човешките права на уйгурските мюсюлмани. Изследователите декларират, че са документирали присъединяване в стратегии за насилствен труд на 38 компании, част от веригата за доставки на западни автомобилни марки.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР