Чрез фиктивни бракове с българки мъже от Близкия изток успяват

...
Чрез фиктивни бракове с българки мъже от Близкия изток успяват
Коментари Харесай

Мъже от Близкия изток се женели за българки фиктивно


Чрез фиктивни бракове с българки мъже от Близкия изток съумяват да си обезпечат законен престой на територията на Европейския съюз. За някои от тях българските проверяващи допускат, че може да са близки до терористични групи, оповестява Българска национална телевизия.

При акция на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и ДАНС са арестувани петима души - трима българи и двама турци. Схемата е ръководена от турски жител, притежател на дюнерджийница в Берлин, който е употребявал българи за медиатори.

Посредниците са набирали най-често девойки от махали в някои от плевенските села. Причината - неналичието на работа и приходи.

От незаконната скица са се възползвали главно мъже от Близкия Изток. Според проверяващите за някои от " фиктивните младоженци " има съображение да се счита, че са забъркани в разнообразни незаконни действия като трафик на оръжие, опиати и тероризъм. Цялата процедура по организирането на фиктивните бракове отнемала към шест месеца.

В незаконната скица са подбирани девойки без приходи и обучение. За мним брак медиаторите предложили сред 3 и 5 хиляди евро. Групата е работила от 2020 година главно в няколко плевенски села, а жертвите са били на възраст сред 19 и 25 години. В плевенското село Петърница от дълго време са чували за трафика на девойки от махалата, споделя кметът Йонко Данов.

В прилежащото село също са изпращани девойки в Германия. В махалата екипа на Българска национална телевизия посрещат десетки деца и млади девойки, които живеят в последна беднотия и мизерия. Тук признават, че доста от хората отпътуват в чужбина, само че не знаят дали там подписват бракове.

В Плевенско схемата е движена от двама българи. Намирали девойките посредством свои близки и родственици. Тяхната работа била следена от турски жител, който бил родственик на тартора на групата, който се намирал в Берлин. Според източници, близки до следствието, поискали анонимност, организацията имала високо равнище на нелегалност. Доверявали се само на членове на техните фамилии.

" Всичко е въз основата на персонални контакти и запознанства. През човек, до момента в който се стигне до подобаващата жена. Проучва се нейният фамилен статус - дали е в брак. " След срещата с медиатора момичето се задължавало против сума от 100-200 евро да се достави с документи за подписване на брак в чужбина от дирекция ЕСГРАОН. След това трафикантите осигурявали няколко пътувания до Германия, където жертвата се записала на адрес в Берлин дружно с " бъдещия младоженец ".

До самото подписване на брака девойките не познавали бъдещите си съпрузи. Те били държани в квартири, употребени като депа за булки. Обикновено били нужни не повече от четири пътувания, а целият развой продължавал към половин година.

" Една част от тях са били заплашвани и то, тъй като не са поискали да финишират процедурата и да се върнат за последния стадий. Етапът, в който се подават документите в съответната немска институция за непрекъснатото престояване на турските жители ", съобщи Велислава Патаринска, наблюдаващ прокурор по делото.

На върха на пирамидата стоял турски жител, притежател на ресторант за дюнери в Берлин. Той намирал фиктивните младоженци. Най-често млади мъже от кюрдски, турски и ливански генезис. Легалният престой на територията на Европейски Съюз коствал сред 15 и 20 хиляди евро.

" Към момента се търсят и бременни дами. Извършителите припознават децата. Така получават характерен статут на родители на деца, които са жители на страна членка от Европейския съюз. Това им разрешава по една доста по-бърза и облекчена процедура да придобият българско поданство ", добави Владимир Николов, областен прокурор на Плевен.

До момента са открити над 20 фиктивни брака. Според проверяващите има съществени опасения, че от схемата са се възползвали хора с богато престъпно минало близки до терористични групи.

" Това е обвързвано и със схеми за потребление на подправени документи и се прониква даже на територията на Шенгенското пространство. Това е една цепнатина, през която съответните причинители на закононарушения са се научили и употребяват, с цел да обхванат по този метод в западноевропейския свят. Очевидно основава риск за цялото обединено европейско пространство ", добави Владимир Николов, областен прокурор на Плевен.

Ако бъдат приети за отговорни арестуваните 5-ма души могат да получат до 10 години затвор, а фиктивните булки могат да се окажат доста повече от 20.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР