Членовете на най-голямата инвеститорска коалиция, чиято цел е да убеди

...
Членовете на най-голямата инвеститорска коалиция, чиято цел е да убеди
Коментари Харесай

Абсурд: Инвеститорска група за екологичен натиск №1 не обича да натиска

Членовете на най-голямата инвеститорска коалиция, чиято цел е да убеди корпоративния свят да предприеме дейности във връзка с изменението на климата, рядко употребяват цялостните си благоприятни условия, с цел да окажат напън върху най-големите замърсители.    Това излиза наяве от разбор на докладите за гласуването на акционерите и изявленията с членовете на организацията, представени от Reuters.    Създадената през 2017 година обединението Climate Action 100+ (CA100+) включва над 700 капиталови компании, чиито активи възлизат на 68 трилиона $.    В първата си фаза тя си слага цели да накара 166-те най-големи корпоративни емитенти на парникови газове в света да се ангажират с чисти нулеви цели, да вкара ръководство и контрол на климатичните опасности и да оповестява напредъка във връзка с зеления преход.    

Във втората фаза, стартирала предходната седмица, тя желае да накара най-големите замърсители да понижат излъчванията си до 2030 година, с цел да покажат, че са напът да изпълнят уговорките си за свеждане на излъчванията до нула до 2050 г. 
Данните за гласуването, посочени от осведомителната организация, обаче демонстрират, че вложителите в групата се въздържат да употребяват най-голямото оръжие в арсенала си - опцията да гласоподават против шефовете на управителните препоръки, даже когато замърсяващите компании отхвърлят да подхващат дейности. 95% от гласовете в CA100+ са били в интерес на преизбирането на шефовете на 15 от към 40-те компании, които организацията смята за изоставащи в региона на климата, защото не са си сложили цели за нулево чисто замърсяване до 2050 година Те са в сходство с равнищата от 2022 година и 2021 година, демонстрират още данните.    " Има доста мениджъри на активи, които даже не са съгласували задачите си с тези на CA100+ ", споделя Ксандър Урбах, консултант по отговорно вложение в нидерландския фонд управител MN, който управлява уговорката на CA100+ с петролния и газов колос Shell, без да показва съответни имена.    В изказването на CA100+ се споделя, че това е доброволна самодейност и не може да споделя на никого какво да прави. Това обаче поражда въпроса дали членовете на CA100+ употребяват всички принадлежности, с които разполагат, с цел да окажат напън върху изоставащите в региона на климата компании. Критиците настояват, че нежеланието да се насочат провокации към управителните препоръки на фирмите е съществена причина единствено 10% от тях да са поели ангажимент да приведат проектите си за разноски в сходство със личните си цели за излъчванията или с Парижкото съглашение за климата.   

Повечето членове на CA100+ се стремят да убедят фирмите да вършат повече в региона на климата посредством " ангажиране ", което включва лобиране пред корпоративните ръководители и шефове, а не гласоподаване за отстраняването им, изясняват в своя отбрана от организацията.  
Привържениците на този метод настояват, че той е дал резултати, като 75% от 166-те ангажирани компании са си сложили цел за нулеви чисти излъчвания до 2050 година, спрямо по-малко от 5%, когато групата започва в края на 2017 година Подходът, който не допуска наставления, също по този начин е разрешил на CA100+ да набере членове, които не биха се включили към организация с по-строги правила.    " Във втората фаза основната цел е да се премине от думи към дейности ", подчертава Франсоа Хумберт, ръководител на Управителния комитет на CA100+ и управител по ангажираността в Generali Investments. По думите му тя ще изисква " 10 пъти повече старания " и ще се нуждае от хора с " доста опит в ангажирането и малко повече сиви коси ".     Критиците на метода на CA100+ обаче споделят, че са нужни провокации пред бордовете на фирмите. Те показват образци като триумфа на вложителя деятел Engine No. 1, който през 2021 година завоюва места в борда на Exxon Mobil Corp, откакто подлага на критика петролния колос, че не прави задоволително за справяне с климатичния риск.   

Противниците на политиката на CA100+ също по този начин са безапелационни, че неналичието на провокации пред борда на шефовете е неприятно предвещание за задачата на организацията да накара замърсителите да понижат излъчванията си до 2030 г. 
Ели Касаргод-Стауб, съосновател на групата за отбрана на акционерите MajorityAction, да вземем за пример декларира, че вложителите от CA100+ се отхвърлят от ролята си да държат шефовете виновни, в случай че към този момент пет години се занимават с тези компании.   Списък с изоставащи    CA100+ разгласява на своя уеб страница идни резолюции на акционерите и гласувания за преизбиране на управителни препоръки, само че не предлага да се гласоподава против шефове на компании, изоставащи в битката с изменението на климата.     Като знак, че тази позиция има едва въздействие, междинната поддръжка за шефовете на Chevron, Valero Energy и Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет се задържа над 90% от подадените гласове тази година, даже когато CA100+ е призовала да се гласоподава против някои от техните шефове.   

Когато член на CA100+ реши да насочи предизвикателство към борда на шефовете на дадена компания, той постоянно се бори да завоюва други за своята идея. Wespath Benefits and Investments, пенсионен фонд на Обединената методистка черква, който управлява уговорката на CA100+ към Chevron, е призовал вложителите да гласоподават против двама от неговите шефове, защото лобистките действия на колоса не подхождат на Парижкото съглашение. 
Въпреки това на годишната среща на акционерите предишния месец поддръжката за единия от въпросните шефове остава постоянна - над 92% от подадените гласове, до момента в който за другия леко понижава - от 97,9% на 94,9%. Средната поддръжка за всички шефове на компанията е бил 94,7%, съвсем идентична с тази през 2022 година и 2021 г.    Затова и шефът по стабилно развиване на Wespath Джейк Барнет също е безапелационен: “Оспорването на шефовете на бордовете поради техните политики за климата не се употребява задоволително необятно " като инструмент за напън ".         
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР