Числата на Фибоначи са възможно най-простото повторение, което се среща

...
Числата на Фибоначи са възможно най-простото повторение, което се среща
Коментари Харесай

Числата на Фибоначи и Златното сечение в природата

Числата на Фибоначи са допустимо най-простото повтаряне, което се среща в природата. Те се показват по следния метод - 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 или с други думи всяко число е равно на сбора от двете предишни, а разликата от две прилежащи цифри са равнява на третото пред тях. Това е безкрайна поредност, която продължава да се развива във вечността.

Датата 23 ноември е избрана за ден на Числата на Фибоначи. Леонардо Писано, по-известен като Фибоначи, е математик, живял в средновековна Италия. Ученът влезнал в историята с описването на водещата към Вечността поредност от цифри, до момента в който отглеждал зайци.

Първоначалната му цел била да опише какъв брой двойки зайци ще се родят за една година от двама родители при оптимално положителни условия. Чрез наблюдението си той съумял да опише последователността на числата, които се оказали постоянно срещан модел в природата.

Природният образец е прочут и като Редицата на Фибоначи. Съотношението сред последните две цифри в редицата (1.618034) се назовава златното сечение.

Изследователите на модела на италианския математик поучават всеки, решил да го проумее в цялостния му мащаб, да се пресегне към знанието с ясното схващане, че от време на време в природата има и съвпадения.

Идеята е решилите да отворят мозъците си за нова позиция към заобикалящата ни среда, да не се оставят да мислят, че всичко върви по строго избран коловоз, прокаран от зайци и цифри.

 Слънчогледова пита

Все отново къде можем да забележим златното сечение и поредицата на Фибоначи? Отговорът е съвсем на всички места. Загледайте се в глухарчета, боровите шишарки, плодовете и зеленчуците.

Погледнете подредбата на семената в слънчогледовата пита и ще забележите, че наподобяват като спирали, извиващи се наляво и надясно. Удивителното е, че в случай че преброите тези спирали, общият им брой ще бъде число на Фибоначи.

Ако разделим спиралите на сочещи наляво и такива, сочещи надясно, ще получим две следващи цифри на Фибоначи. Можете да разчетете градежа на спиралите при шишарки, ананас или пък карфиол. Всички те показват Редицата на Фибоначи.

Учените до ден сегашен се пробват да обяснят за какво природата следва Редицата на Фибоначи и не могат да дадат прецизен отговор. Теориите са доста, само че нито една от тях не е приемлива за научната общественост като цяло. Общото сред множеството обаче е, че числата показват хармонията в околната среда.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР