Често може да се случи да проведете дълъг разговор с

...
Често може да се случи да проведете дълъг разговор с
Коментари Харесай

Умеете ли да слушате?

Често може да се случи да проведете дълъг диалог с някого и по-късно с изненада да разберете, че съвсем не може да си спомните какво тъкмо сте говорили със събеседника си. Това е по този начин, тъй като съгласно учените единствено към 10 % от хората в действителност слушат, до момента в който останалите единствено си мислят, че слушат.

Понякога не слушаме индивида против нас, тъй като се разсейваме от звуци и или придвижване към нас, разсейват ни известията на телефона или даже личните ни мисли, които се лутат в търсене на позволение на битови или любовни проблеми.

Да си добър в дейното слушане значи, че имате търпението задълбочено да изслушате индивида против вас и едвам по-късно да му предложите своето състрадание, решение или опора, вместо непрекъснато да го прекъсвате или да не чувате какво в действителност ви споделя, заети да търсите решение на проблеми, да разкажете своя история или да изразите оценката си.

Да си деен слушател, значи да позволиш на индивида против теб несмущаван да приказва, до момента в който ти чакаш опцията да му отговориш. Защото хората, които биват слушани, стартират да се усещат признати, стартират да одобряват думите си по-сериозно и откриват същинското си Аз.

Това са думи на професор Хенри Ноуен, който твърди също, че дейното слушане е като духовно гостолюбие, което разрешава на непознатите да станат другари.

Добрата вест за всички нас е, че може доста елементарно и дейно да подобрите уменията си на слушател посредством пет доста лесни стъпки.

Упражнявайте се в слушане

 Активно слушане

Съвършенството идва с повторения, по тази причина не е чудно, че може да се упражнявате в слушане и да подобрите уменията си да чувате другите. За задачата ви би трябвало доброволец и място, където и двамата няма да се разсейвате.

Застанете очи в очи с вашия събеседник, отървете се от всички електронни устройства, оставете си единствено един хронометър и говорете. Всеки от вас би трябвало да приказва за нещо 2 минути, като в същото време другият не трябва да го прекъсва или да дава отговор по какъвто и да е метод.

След това местата се сменят и този, който е приказвал, би трябвало да влезе в ролята на слушателят. Активният слушател не трябва да приказва, само че може да дава отговор или реагира на думите с изражения, жестове, мимики. След което функциите още веднъж се разменят.

Бъдете открити и толерантни

Да слушаш от време на време просто значи да слушаш и да приемаш, а не да оценяваш или осъждаш това, което събеседникът ти ще каже. В процеса на интензивно слушане е добре да се въздържате от даването на оценки и препоръки, в случай че такива не са ви били поискани категорично.

В процеса на интензивно слушане не се опитвайте да тълкувате прекарванията на другия човек, той има потребност да бъде чут, не подложен на критика или преценен.

Слушайте, само че не гледайте

Добре е да поддържате зрителен контакт, само че не трябва да се фиксирате върху събеседника си - вместо това сведете очи и се концентрирайте върху смисъла на думите. Не позволявайте на фактори като акцент, околна среда или характерен метод за изложение да ви разсейват.

Слушайте освен думите, само че и мълчанието сред тях

 Слушане

Много значимо е освен да вниквате в думите на събеседника си, значимо е обаче да съумеете да чуете това, което те не споделят, да четете сред редовете и да чуете тези думи, които са премълчани в паузите.

Добре е да задавате отворени въпроси

Мълчанието, до момента в който слушате, е значимо, само че от време на време е удачно в подобаващите моменти да зададете и отворени въпроси, с цел да помогнете на събеседника си да продължи с диалога си или да получите още информация.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР