Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само

...
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само
Коментари Харесай

Йоните - енергия от въздуха

Често приказваме за химическия състав на въздуха, само че освен от съществуването или отсъствието на замърсители зависи неговото качество. Една от най-важните характерности е йонизацията – електрическият заряд на кислородните молекули. Вероятно сте видяни, че в гората, по морския бряг и към водопади се диша по-леко, тъй като там въздухът е пресен. Свеж не значи единствено чист. Изследванията на работната среда недвусмислено демонстрират, че дългият престой в помещение с дейонизиран, въпреки и чист, въздух води до появяването на хронична отмалялост при над половината чиновници. Това е една от най-честите аргументи за „ задушаващата ” атмосфера в актуалните офиси. В помещение, където работят няколко индивида, свежестта на въздуха внезапно спада и повода не е нито в праха, нито в температурата, а в климатиците компютърната и останалата техника, която нападателно го дейонизира.

Как можем да противодействаме на това? Най-лесният и простоват метод е постоянното проветрение. Допускането на слънчевата светлина и развъждането на стайни растения, изключително хвойновите и, са други естествени средства за „ зареждане ” на въздуха в затворените пространства. Ако обаче времето е облачно или мъгливо, които имат живот единствено 10-20 секунди

Вероятно си спомняте особеният аромат на въздуха след стихия или престой под кварцовата лампа, с която ни каляваха като деца. Не, той не се дължи йоните, а на наличието на озон. „ Ароматната ” форма на кислорода обаче е тясно обвързвана с йоните, защото ги отделя дълготрайно при разпадането си. Затова вдишвайки богат на озон въздух се усещаме толкоз освежени, само че единствено при кратковременно влияние. При продължителното влияние на този газ се форсира стареенето, а в огромни дози поврежда лигавицата на дихателните пътища и роговицата на очите.

Престоят на притихнал йонизатор за въздух също би трябвало да е къс, тъй като тези уреди под въздействието на електрическия заряд също образуват озон. Той нормално е в дребна централизация, само че в случай че помещението е зле вентилирано или прекомерно малко, последователно се натрупва. В домашни условия доста по-безопасен и натурален метод за йонизиране на въздуха е използването на солни лампи. При нагряване солта (най-често хималайска), която е мощен електролит, стартира да отделя във въздуха йони. Затова пък в публични пространства и офиси, където на огромна повърхност са струпани доста хора и техника, електрическият йонизатор за въздух е незаместим.

Никакви лампи и йонизатори обаче не могат да заменят разходката в парка, гората или по морския бряг. Дори и да не сте от феновете на дългите преходи, опция е пикникът измежду природата. Между другото откритият огън, на които в това време ще приготвите вкусни шишчета, също е източник на йони.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР