Мащабна програма за обновяване на градския транспорт бе представена днес

...
Мащабна програма за обновяване на градския транспорт бе представена днес
Коментари Харесай

Столичната община с амбициозна програма за модернизиране на градския транспорт в столицата с 500 нови превозни средства

Мащабна стратегия за възобновяване на градския превоз бе показана през днешния ден от кмета на София Васил Терзиев, oт зам.-кмета Иван Василев, зам.-кмета Илиян Павлов и зам.-председателя на транспортната комисия в Столичния общински съвет Андрей Зографски. Програмата е с дълготрайна визия и включва вложения в границите на 1 милиард лв. в възобновяване на всички типове публичен превоз и закупуване на нови 500 транспортни средства .

“Амбициозната стратегия ще даде посока и подтик на процеса за възобновяване на градския превоз. Това е дълготраен развой, който не е стеснен с този мандат и е извънредно значим за развиването на града през идващите години ”, уточни Васил Терзиев.

Градският превоз на София е сложна система, която обслужва над 1.1 милион пътувания всеки работен ден . Амбицията на общината е още повече хора да го употребяват, като за тази цел се работи за обезпечаването на по-редовни линии и по-комфортно пътешестване. В момента интензивно се работи и по развиването на метрото като се построяват 12 нови станции .

Имаме цялостна визия за това какво и по какъв начин да се направи по пътната мрежа, градския превоз и системата за паркиране, тъй че да създадем подвижността много по-работеща в нашия град. За това е нужна дълготрайна визия и посока, нещо, за което считам, че има схващане от всички политически групи , – уточни Терзиев. – За нас е значимо да имаме единодушие по огромните дълготрайни тематики и там да сме обединени, тъй като те имат доста огромно отношение към качеството на живот в нашия град. Това е нещо, което би трябвало всеки един ден да отстояваме с нашата работа ” – добави столичният кмет.

Програмата планува закупуване на 150 чисто нови трамвая и рационализация на още 40, както и 75 нови тролейбуса и 280 рейса . С това ще бъдат сменени всички транспортни средства в София с съвременни, удобни и икономични, тъй че, от една страна, жителите да почувстват осезаемо усъвършенстване, а от друга, да се понижат разноските за поддръжка на настоящия стар преносим състав.

„ Днес забележителна част от трамваите са над 30-годишни, което ги прави неуместни и недостъпни за пасажерите и скъпи и неефективни за поддръжка. Затова трамваите са главният фокус в идващите години “ , безапелационен е Андрей Зографски, общински консултант от „ Спаси София “.

„ Започваме стремително, като през 2024 година планираме да обявим поръчки за над 120 нови транспортни средства – 18 трамвая, 35 тролейбуса и 70 рейса. Новите трамваи ще бъдат за линии №№ 20 и 22, тъй че да осигурим съвременни транспортни средства с невисок под и климатик за жителите на източните квартали като „ Подуяне “, „ Слатина “ и „ Дружба “. От друга страна, рейсовете ще ни разрешат да върнем градския превоз напълно в общински ръце, с което ще прекратим настоящия неблагоприятен концесионен контракт и ще понижим разноските за общината “ , добави още Андрей Зографски.

Рекордната инвестиция планува освен възобновяване на сегашните транспортни средства, само че и тяхното увеличение предвид на плануваните разширения на трамвайната и тролейбусната мрежа .

„ Скоростният трамвай по бул. „ Тодор Каблешков “ до „ Дървеница “ остава главен приоритет, а новите тролейбуси ще бъдат от ново потомство – зареждането им ще става от контактната мрежа по време на придвижване. Машините ще бъдат оборудвани с опция за самостоятелен ход до 15 км, което ще разреши линии като № 310 или № 604 да се обслужват от тези хибридни тролейбуси “ , добави Зографски, зам.-председател на Комисията по превоз.

За финансирането на Програмата Столичната община ще разчита на няколко източника – лично финансиране от бюджета на града, европейски стратегии, заемно финансиране от огромните капиталови банки, както и други финансови принадлежности на Европейски Съюз.

“Вярвам, че препоръчаните капиталови планове в границите на 1 милиарда лева в идващите години за закупуване на повече от 500 транспортни средства ще намерят поддръжка в Общинския съвет. Тази поддръжка ни е извънредно значима като първа стъпка, с цел да може да стартираме подготовката на другите процедури и да търсим финансиране от разнообразни източници. На първо място ще търсим благоприятни условия по оперативни стратегии на Европейския съюз – Програма “Транспорт ”, “Регионално развиване и околна среда. “

„ Ще търсим кредитно финансиране и от огромните интернационалните банки “ , сподели зам.-кметът по финанси и строителство Иван Василев и добави, че при придвижване на диалозите опцията за взимане на подобен заем ще бъде показана пред обществото и пред общинските съветници.

Докладът за приемане на Програмата за възобновяване на превоза е импортиран от кмета на София Васил Терзиев, зам.-кметът Иван Василев, зам.-кметът Илиян Павлов и общинските съветници Борис Бонев, Андрей Зографски, Иван Таков, Симеон Ставрев, Прошко Прошков, Димитър Вучев, Карлос Контрера, Красимир Гълъбов, а да се причислят към него показаха предпочитание и други общински съветници.

Андонов пожела триумф на тима по хокей на трева на Спешъл Олимпикс на Европейските игри

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР