ChatGPT бързо се превърна в едно от най-впечатляващите технологични постижения

...
ChatGPT бързо се превърна в едно от най-впечатляващите технологични постижения
Коментари Харесай

Мира Мурати - създателката на ChatGPT, която иска регулации за изкуствения интелект

ChatGPT бързо се трансформира в едно от най-впечатляващите софтуерни достижения на годината, само че от ден на ден специалисти показват угриженост по отношение на заплахите, които чатбота с изкуствен интелект може да крие. Подобно мнение има и един от неговите основатели - Мира Мурати.

Тя е основен софтуерен шеф на OpenAI и управлява екипа, който стои зад ChatGPT. В изявление пред сп. " Time " Мурати споделя, че не е очаквала толкоз огромна интерес към плана още със самото му стартиране през ноември 2022 година Тя няма самообладание да види " областите, в които той ще стартира да бъде потребен за хората ", защото досега той е употребен от чисто любознание.

Изкуственият разсъдък на OpenAI сподели по какъв начин всеки въпрос може да получи пряк и (относително) прецизен отговор, като може да даде на потребителите разнообразни прекарвания - може да им даде предписания, препоръки за ремонт, рекомендации за подарък, хрумвания за почивка и редица други благоприятни условия. Платформата е доста по-бърза и комфортна от най-масово употребяваната до момента търсачка на Гугъл.

Мурати обаче споделя мнението на доста специалисти в региона, че тези нови технологии могат да бъде рискови.

" Изкуственият разсъдък може да бъде употребен погрешно или да бъде употребен от неприятни участници. Тогава пораждат въпроси за това по какъв начин би трябвало да се ръководи потреблението на тази технология в международен мащаб. Как да се употребява изкуствения разсъдък по метод, който е в сходство с човешките полезности ", показва тя пред изданието.

Според софтуерен шеф, с развиването на нововъведенията би трябвало да се приказва и за регулации.

" За OpenAI и компании като нашата е значимо да вкарат този въпрос в публичното схващане по следен и виновен метод. Но ние сме дребна група хора и се нуждаем от още доста информация, която надвишава технологиите. Определено (трябват) регулатори и държавни управления и всичко останало ", споделя Мурати.

Това би трябвало да се случи в този момент поради въздействието, което тези технологии ще имат в живота и работата на доста хора. Според създателката на ChatGPT, чат ботът има капацитета " да революционизира метода, по който учим ".

" Хората са в класни стаи от, да речем, 30 души. Всички имат друг опит, разнообразни способи на учене и всички получават главно една и съща образователна стратегия. С принадлежности като ChatGPT можете безпределно да разговаряте с модел, с цел да разберете дадена идея по метод, който е съгласуван с вашето равнище на схващане. Това има голям капацитет да ни помогне в персонализираното обучение ", счита Мурати.

Според нея по пътя обаче има и " доста сложни проблеми за решение ": " Как да накараш модела да направи това, което искаш, и по какъв начин да се увериш, че е в сходство с човешките планове и в последна сметка е в интерес на човечеството? Има и доста въпроси, свързани с въздействието върху обществото, както и доста етични и метафизичен въпроси, които би трябвало да разгледаме. И е значимо да притеглим разнообразни гласове, като философи, социолози, актьори и хора от филантропичните науки ".

Мира Мурати получава бакалавърската си степен по инженерство в Thayer School of Engineering в Дартмут, Съединени американски щати. Родена е в Сан Франциско, Калифорния, а родителите ѝ са емигранти от Индия. Работила е като старши продуктов управител в Tesla преди да се причисли към екипа на Open AI, където понастоящем е старши вицепрезидент на отдел " Изследвания, артикули и партньорства ".

Тя е освен един от мозъците зад ChatGPT, само че управлява и екипа, изравен зад DALL-E - приложение, което употребява изкуствен интелект за основаване на творби на изкуството въз основа на подсказки и думи.

Проектът, по който работи, ChatGPT вълнува обществеността от края на ноември насам. Докато някои учебни заведения го не разрешават, софтуерният колос Microsoft разгласи инвестиция от 10 милиарда $ в компанията. От Гугъл пък незабавно видяха новия си съперник и - пробна услуга за разговор сред потребителя и изкуствения разсъдък, който да облекчи и концентрира търсенията онлайн.

Преди дни обаче планът на Гугъл започва с гаф, откакто в реклама, предопределена да покаже новия бот, той отговори погрешно на питане. Впоследствие дребната неточност коства на компанията пари - акциите ѝ поевтиняха с повече от 7% в сряда, което понижи пазарната стойност на компанията със 100 милиарда $.

А в това време ChatGPT продължава да е същинско доказателство за революцията в изкуствения разсъдък и е на път да се трансформира в едно от най-популярните приложения на всички времена, показва американското бизнес списание „ Fortune “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР