Бяха извършени много реформи в правосъдната система през този четиригодишен

...
Бяха извършени много реформи в правосъдната система през този четиригодишен
Коментари Харесай

Десислава Ахладова и Крум Зарков влязоха в остър телевизионен спор

Бяха осъществени доста промени в правосъдната система през този четиригодишен мандат. Преди една седмица бе изработен доклад от ръководителя на правосъдната комисия, която сподели, че над 1,3 милиарда лв. е запорираното имущество, което е една голяма сума. Това показа в студиото на " Лице в лице " по bTV претендентът за депутат и настоящ министър на правораздаването от ГЕРБ Десислава Ахладова. Опонентът ѝ в студиото Крум Зарков от Българска социалистическа партия разкритикува държавното управление му в частта с правосъдната система, заявявайки, че там не е направено нищо.

" Няма сфера, в която държавното управление да се е провалило толкоз ясно, изрично и несъмнено, колкото в системата на правораздаването. За промяна в бранша изобщо не може да става дума. Периодът през 2017 година стартира с два мониторингови механизма – един на Европейската комисия и един на Съвета на Европа, а излизаме от него с три. От Европа, нашите проблеми прескочиха Атлантика – и отидоха до щатските сенатори, един от които ръководител на Комисията им по външна политика. Оставете даже американците и европейците - българите всеки ден виждат и знаят, че са подложени на жесток двоен стандарт. Борбата с корупцията по високите етажи е с нулев резултат, всеки един от нас е заставен да живее в някаква скица. Нито един от проблемите, които стояха на масата на политиците през 2017 година не е намерил своето решение през днешния ден – а в противен случай – бележи се декаданс по доста от тях ", разкритикува властта Зарков.

" Живеем в корумпирана страна с разградени институции, в които доверието е " под кота 0 ", безапелационен беше социалистът. Той означи, в този интервал на изтощение и безволево държавно управление се е утвърдила ниша - на олигархично-престъпния модел, в който някои, които имат пари могат да си разрешат всичко и да печелят още повече пари, а редовият жител – заплаща, всеки ден. " Колкото и надалеч да наподобява тематиката " правораздаване ", хората би трябвало да знаят, че бърка в джоба и ипотекира бъдещето на всеки един от нас ", счита Зарков.

" Относно Наказателно-процесуалния кодекс бяха осъществени доста промени. На първо място бавенето и връщането на делата беше преодоляно с въвеждането на разпределителното съвещание. Разбира се, бяха въведени и доста промени в електронното правораздаване. Имаше и доста други промени като регистрацията на движимостите лица, системата на правосъдното осъществяване. Министерството на правораздаването и държавното управление одобри изменение във връзка с Търговския указател, където към този момент всички доклади се подават на едно място ", съобщи на собствен ред Ахладова.

" През 2016-2017 година бяха направени промени в Конституцията в частта за правосъдната власт, където Висшия правосъден съвет бе разграничен на съдийска и прокурорска гилдия, което беше оценено от Венецианската комисия. Аз зная от кое място стартира правосъдната система, тъй като съм в нея от 22 години. Ние започнахме от пишещи машини, без опция за някаква осведомителна система'', добави тя.

По отношение на предлагането за прокурор, проверяващ основния, Зарков съобщи: Истината е, че става дума за една чутовна нелепост. Той нито ще бъде ефикасен, нито го има някъде по света, нито ще има какво да работи. Чудя се по какъв начин изобщо стигнахме дотук. С традицията, която има в България във връзка с юридическата мисъл и правната ни просвета – в страната на Ганев, Долапчиев, страната, родила Живко Сталев и Корнезов. В последна сметка стигнахме до " основния над основния ".

За фигурата на проверяващ основния прокурор Десислава Ахладова напомни, че за такава фигура се приказва от 10 години.

" Лично аз не видях никакво законодателно деяние от страна на съперниците ни, нито механизъм, с който да бъде лимитирана властта на основния прокурор. Тази фигура е проверяващ прокурор, просто тъй като няма по какъв начин да е арбитър, защото прокурорът е проверяващ орган, а не съдията. Затова тази фигура, в границите на конституционните пълномощия, би трябвало да е единствено прокурор ", означи правосъдният министър.

" Ще се боря за бързо, транспарантно и дейно правораздаване, то би трябвало да е в услуга на жителите. Реформите би трябвало да са за жителите, а не да бъдат самоцел, разгласи още Ахладова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР