Бургаският бизнес декларира и внесе 7,3 милиона лева данък дивидент

...
Бургаският бизнес декларира и внесе 7,3 милиона лева данък дивидент
Коментари Харесай

Над 7 млн. лв. данък дивидент внесе бургаският бизнес

Бургаският бизнес заявява и внесе 7,3 милиона лв. налог дял за третото тримесечие на 2021 година Сумата е повече от двойно по-голяма в съпоставяне със същия интервал на предходната година, оповестяват от териториалната дирекция на Национална агенция за приходите Бургас. Данъчните обвързват резултата и с продължаващите инспекции за така наречен касова наличност. Срокът за подаване на декларациите за предплатени налози изтече на първи ноември, най-късно до тази дата се внася и данъкът върху получените дивиденти, който е 5 %. В народен мащаб 82,5 милиона лв. са декларирани като изплатен дял през третото тримесечие на 2021 година

През юли Националната организация за приходите стартира всеобща акция за инспекция на касова наличност – сумите, регистрирани счетоводно като налични в касите на компаниите. В рамките на осъществените от Национална агенция за приходите Бургас инспекции бе открита неналичието на над 5,4 милиона лв. в касите на разнообразни компании.  При някои от инспекциите са се разкривали неналичия на суми надхвърлящи един милион лв., вписани счетоводно като касови наличия. От касите на 45 компании длъжници от района, необслужващи просрочените си отговорности са конфискувани съвсем един милион лв.. Контролната активност в тази посока продължава, като наличните в касите средства се преброяват, разказват се наличните купюри и се съпоставят с посочените в счетоводните документи.

От приходното ведомство в морския град разясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато притежателите на юридически лица правят за сметка на фирмите разноски за персонални цели –  да вземем за пример скъпи покупки, първокласни почивки и други сходни, за които обаче липсват счетоводни документи, или редовно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за активността. Счетоводителите регистрират тези пари като фиктивна касова наличност, само че при инспекция от страна на Национална агенция за приходите парите не могат да бъдат показани. Законът дава опция на юридическите лица да разпределят дял към физическите лица - притежатели, като заплатят дължимия за това налог в размер от 5 %.

„ Резултатите са отлични, отчитаме съществено възстановяване на данъчната дисциплинираност. Освен растеж на налозите върху дивидентите, забележим резултат от контролната ни акция е, че от ден на ден счетоводни адвокатски фирми отхвърлят да вършат неправилни счетоводни интервенции, свързани с касова наличност “, разяснява териториалният шеф на Национална агенция за приходите Бургас Татяна Кънчева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР