Бум на бактериална инфекция, която причинява и скарлатина. Засегнати са

...
Бум на бактериална инфекция, която причинява и скарлатина. Засегнати са
Коментари Харесай

Бум на бактериална инфекция, 580 деца със скарлатина

Бум на бактериална зараза, която предизвиква и скарлатина. Засегнати са най-вече деца от 2 до 9 години. Потвърдените случаи на скарлатина от началото на годината са над 3100. За същия интервал на 2022-ра са регистрирани 46 случая. В София единствено през последния месец децата с потвърдена скарлатина са близо 580.

В последните месеци доста от пациентите на лекар Георгиева са с зараза, породена от характерна бактерия.

" Стрептококова ангина се познава по присъщите за ангина подути сливици, които са зачервени и които имат гнойни налепи по тях ", изяснява Боряна Георгиева - педиатър УМБАЛ " Лозенец ".
Ако инфекцията е хваната късно, детето може да развие по-специфичната ѝ форма - по-известна като скарлатина. Сред присъщите признаци висока температура, алено гърло и обрив по тялото.

" Лицето е алено, тялото е алено единствено към носа и устата са бели, Това се споделя триъгълник на околоустната бледост. Езикът придобива тип на малинка ".

Отпадането на рестриктивните мерки поради COVID-19 е измежду аргументите за множеството деца със скарлатина. Инфекцията се популяризира напролет и зимата. За зараза на този стадий не може да се приказва.

" Един и същи вариант е циркулира от време на време. Ние нямаме ваксина. И в 5% от случаите са вероятни повторни болести ", сподели проф. Татяна Червенякова - шеф на СПАЛИПБ " Проф. Иван Киров ".
Бърз тест с резултат за 10 минути или проучване в лаборатория, която лишава часове, са разновидностите за доказване на стрептококова зараза и скарлатина. Бактерията се лекува с антибиотик за това е наложително да се направи и по този начин наречената антибиограма.

" Чрез която дефинираме чувствителността на всички клинично значими антибиотици ", сподели доктор Георги Тодоров - лаборатория по клинична микробиология- УМБАЛ " Лозенец "

" Ранното започване на антибиотик има двояка цел. Овладяване на клиничните признаци и профилактика на затруднения ", сподели проф. Татяна Червенякова.
В инфекциозна болница с услужения след скарлатина от началото на годината са лекувани 12 деца. Около 15 деца от столичното 51-во учебно заведение са инфектирани от началото на годината. Те са били под карантина за 10 дни.

" Другите възпитаници, които са в класа не подлежат на карантина, а на наблюдаване от медицински експерт в учебното заведение ", сподели Веселин Стефанов, зам.-директор на 51 СУ " Елисавета Багряна ".
По-честа стерилизация, проветряване и наложително премерване на температурата на децата на входа са измежду ограниченията, които работят в учебното заведение. Прогнозите са, че случаите ще намалеят със стоплянето на времето.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР