БтвФините прахови частици засягат най-често сърцето и съдовата системаМръсният въздух

...
БтвФините прахови частици засягат най-често сърцето и съдовата системаМръсният въздух
Коментари Харесай

Пулмолог: Мръсният въздух уврежда всички органи, не само белите дробове

Бтв

Фините прахови частици засягат най-често сърцето и съдовата система

Мръсният въздух не поврежда единствено белите дробове, а и другите ни органи - сърце, мозък, панкреас, бъбреци. Това сподели пулмологът доктор Александър Симидчиев в „ Тази събота ”.

В момента столицата ни попада в зелената зона на фини прахови частици. Това е по този начин поради вятъра и снега. Симидчиев акцентира, че удобните условия отстраняват замърсяването.

Снимка: bTV

Симидчиев изясни и другите типове частици, които попадат в организма ни и кои са най-опасните.

Той акцентира, че фините прахови частици повреждат най-често сърцето и съдовата система, което може да провокира инфаркти и инсулти.

„ По-големите частици се стопират в носа и провокират недоволства от страна на горните дихателни пътища, носа и гърлото. По-дребните частици навлизат по-дълбоко в белия дроб и провокират недоволства от страна на на белия дроб. Например, хора, които имат астма, могат да получат припадък ”, добави пулмологът.

Снимка: bTV

Симидчиев изясни, че се повреждат и очите, бъбреците и панкреасът. Той посочи, че самостоятелната сензитивност на индивида дефинира къде ще бъде казусът, който провокира въздушното замърсяване. Пулмологът посъветва да се движим непрекъснато било то пешком, с колело или градски превоз.

Фините прахови частици не би трябвало да надвишават 50 микрограма на денонощие.

Автоматичните пунктове за анализиране качеството на въздуха следят превишаване на допустимите правила най-много заран и вечер. Освен наклонност в денонощния ход, такава има и в сезонния.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР