Преговорите между синдикатите и държавата за нов колективен трудов договор

...
Преговорите между синдикатите и държавата за нов колективен трудов договор
Коментари Харесай

Валери Апостолов, КТ„Подкрепа”: Болниците ще останат без лекари, ако заплатата е 2000 лева

Преговорите сред синдикатите и страната за нов групов трудов контракт в опазването на здравето буксуват, това съобщи доцент Валели Апостолов от КТ„ Подкерпа ” в изявление по Нова нюз. Той изясни, че има напън да се резервира остарелия групов контракт, в който заплатите на лекарите са избрани на 2000 лв., а на медицинските сестри - 1500 лв..

С такива заплати сме застрашени лечебните заведения, изключително общинските, да останат без лекари, предизвести доцент Апостолов.

Той съобщи също, че синдикатите оферират 20% покачване на заплатите в общинските лечебни заведения, 25% в държавните и 30% за университетските. Разграничението е поради опцията да се получи в допълнение финансиране от принципала.

От 184 лечебни заведения единствено към 30 са достигнали и старите равнища на възнаграждение, добави представителят на КТ„ Подкрепа ”. Той разяснява, че това демонстрира по-сериозен проблем.

„ Парите следват пациента ” е неверна формула ”, разяснява доцент Валери Апостолов. Той добави, че неверна е и аналогичната скица в образованието, където „ парите следват ученика ”. Според него и двете би трябвало да бъдат преосмислени и изменени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР