Заплатите в общинските болници трябва да се увеличат с 20%. Освен

...
Заплатите в общинските болници трябва да се увеличат с 20%. Освен
Коментари Харесай

Синдикатите искат 20% ръст на заплатите в общинските болници

Заплатите в общинските лечебни заведения би трябвало да се усилят с 20%. Освен това 25% - за държавните и 30% за университетските. Има диференциация поради разликата в цените на клиничните пътеки.

Това съобщи доцент Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ „ Подкрепа ” пред Нова нюз.

„ Специализираните лечебни заведения работят с по-скъпи клинични пътеки. Оттам и консумативите са по-скъпи, въобще всичко. Всяка година от бюджета на Министерство на здравеопазването се дават към 30 млн. за дофинансиране на общинските лечебни заведения. В София кметът даде 8 млн. за 5 лечебни заведения. От общо 184 лечебни заведения единствено 30 доближават естествени равнища на заплати на лекарите. Здравеопазването е в сериозна рецесия. Искаме съразмерно нарастване на работните заплати със заложения % на напредък на бюджета на НЗОК - 10-15% ”, изясни специалистът.

Той посочи, че на 27 май ще има съвещание на експертна работна група за договаряния за КТД в опазването на здравето.

„ В нея ще вземат участие представители на НЗОК, Финансовото министерство и БЛС. Ще бъдат коментирани съответни планове, защото синдикатите предлагаме растеж на три групи хонорари ”, посочи доцент Апостолов.

Специалистът счита, че и системата на висшето обучение е хронично недофинансирана.

„ Настоявахме за браншови контракт, с цел да се вдигнат заплатите на асистентите. От 2021 година те към този момент започват с 1300 лв.. Голяма част от неакадемичния състав е с висше обучение, а получава малко над минималната заплата. Без тях не можем ”, означи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР