Брюксел. Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще проведат

...
Брюксел. Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще проведат
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС ще обсъдят коронавируса, енергийната криза, Украйна и Беларус

Брюксел. Държавните и държавни ръководители на Европейския съюз ще проведат в четвъртък последната среща на върха на Европейски Съюз за тази година, която обичайно ще се концентрира върху пандемията от Covid, в това число проблемите, свързани с имунизациите и новите разновидности на ковид. Друга централна тематика на срещата ще бъде енергийната рецесия, която обхвана Европа, която докара до повишение на цените на силата на европейския пазар.

В дневния ред на срещата е включена и обстановката с мигрантите на границата с Беларус, чиито управляващи, съгласно Европейски Съюз, незаконно транспортират хора до територията на общността.

Накрая водачите на страните от Европейски Съюз ще обсъдят обстановката в Украйна, в това число вероятната експанзия от страна на Русия и евентуалната реакция на Брюксел, сподели пред кореспонденти почитан представител на Европейски Съюз. Очаква се държавните и държавни ръководители също да вземат политическо решение за удължение на икономическите наказания против Русия с шест месеца, които изтичат на 31 януари.

„ Covid значително ще остане нашият фокус. Появата на нови разновидности ни припомня, че никой не е в сигурност, до момента в който всички не са в сигурност. Повече от всеки път имунизациите, в това число трета доза, остават най-хубавото ни средство в битката с пандемията. Трябва да поставим всички старания за превъзмогване на съмнението по отношение на имунизациите и за битка с дезинформацията “, се споделя в писмо на ръководителя на Съвета на Европа Шарл Мишел до водачите на 27-те страни преди срещата на върха.

Според Мишел участниците в срещата би трябвало да обсъдят координацията на ограниченията в битката с ковид, с цел да се избегнат едностранни дейности. „ Координирането на нашия отговор въз основа на най-хубавите налични научни доказателства е от решаващо значение, изключително за поддържане на подвижността. Ние също по този начин ще обсъдим световното съдействие, в това число по какъв начин можем да засилим напъните си и да запълним пропуските в обмена и използването на ваксини “, добави той.

Една от главните тематики на срещата ще бъде енергийната рецесия, която обхвана Европа през последните месеци. „ Ще разгледаме покачването на цените на силата и неговото влияние върху нашите жители и бизнес “, сподели в тази връзка Шарл Мишел.

По думите му, на срещата на върха ще бъде прегледан по-специално казусът за реформиране на системата за търговия с квоти за излъчвания на въглероден диоксид, внезапното повишаване на цените на които се трансформира в един от факторите на енергийната рецесия в Европейски Съюз.

Лидерите на Европейски Съюз имат намерение да обсъдят и пакета от оферти, показан в сряда от Европейската комисия за повишение на енергийната сигурност на Европейския съюз. По-специално тя предложи да се забрани на страните от Европейски Съюз да удължават дълготрайните контракти за доставка на природен газ след 2049 година, с цел да се улесни навлизането на пазара на производители на „ възобновими газове “.

Освен това предложенията на Европейската комисия включват рекомендации за последователно прекъсване на природния газ, с цел да се премине към различни и възобновими енергийни източници, да се усъвършенства успеваемостта на контрола на стратегическите ресурси от природен газ преди да настъпи този отвод, да се сътвори пазар за „ чист и възобновим газ “ в Европейски Съюз, по-специално биогаз и водород, и ограничения за възобновяване на жилищния фонд на Европейски Съюз посредством потребление на енергоспестяващи технологии за понижаване на разноските за отопление.

Ситуацията към Украйна също остава във фокуса на вниманието на европейските водачи. „ Ще обсъдим концентрацията на съветски военни сили покрай границата с Украйна. Всяка експанзия против Украйна ще има големи последствия и Русия ще би трябвало да заплати висока цена “, сподели Мишел в писмото си до водачите на Европейски Съюз.

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз сподели на собствен ред пред кореспонденти, че водачите на Европейски Съюз може да обмислят евентуалната реакция на общността на допустима експанзия против Украйна. В същото време не се чакат съответни решения по този въпрос.

В рамките на разискването на обстановката в Украйна водачите на 27-те страни ще вземат политическо решение за удължение с шест месеца на икономическите наказания против Русия, които са обвързани с осъществяването на Минските съглашения за Украйна.

Държавните и държавни ръководители на Европейския съюз ще обсъдят обстановката с мигрантите на границата с Беларус, която в Брюксел назовават „ хибридна офанзива на Минск “ против общността. „ Ще се върнем и към разискването на обстановката в Беларус и по какъв начин най-добре да се противопоставим на хибридната офанзива, подхваната от беларуския режим “, сподели Мишел.

Очаква се срещата на върха на Европейски Съюз да разгласи прогрес в разрешаването на миграционната рецесия на границата с Беларус, само че в това време ще продължи да заплашва с нови наказания против Минск.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР