Британският премиер Борис Джонсън претърпя тежко поражение тази нощ в

...
Британският премиер Борис Джонсън претърпя тежко поражение тази нощ в
Коментари Харесай

Поражение за Борис Джонсън в парламента от противници на Брекзит без сделка


Британският министър председател Борис Джонсън претърпя тежко проваляне тази нощ в Народното събрание от депутатите съперници на Брекзит без съглашение с Европейския съюз, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Камарата на общините гласоподава с 328 против 301, с цел да разреши на депутатите да гласоподават още веднъж в сряда за законопроект, който може да принуди Джонсън да изиска тримесечно отсрочване на Брекзит от Европейския съюз, в случай че не успее да реализира съглашение с Брюксел до 19 октомври.

За този текст гласоподаваха и депутати от опозицията, и от ръководещата партия, които са срещу излизане от Европейски Съюз без съглашение.

Премиерът Джонсън сподели, че в случай че депутатите гласоподават за ново отсрочване на Брекзит, единственият излаз ще са предварителни избори, заяви Ройтерс. Той още веднъж се зарече, че Англия ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, в случай че би трябвало и без съглашение.

Британският парламент гласоподава в поддръжка на предложение, импортирано от тори-отцепникът Оливър Летуин, с цел да поеме дневния ред в Камарата на общините, съобщи БГНЕС.

По време на дебата Летуин приказва надменно за тактиката на „ Даунинг стрийт “ да заплашва Европейския съюз, че няма да има договорка, в случай че не одобряват компромис за ирландския бекстоп.

Летуин сподели: „ Вместо опасност за Европейски Съюз, опасността е за нашата страна. Той е като някой, който стои от едната страна на каньона и вика на някой от другата страна на каньона, че в случай че не създадат това, което той желае, ще се хвърли в пропастта… И ще вземе останалите нас с него… това не е надеждна тактика за договаряния.”

Лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог сподели обаче, че действието, което се разисква, е „ конституционно непозволено “.

Рийс-Мог сподели: „ Премиерът съобщи, че това държавно управление е безусловно ангажирано да напусне Европейския съюз до 31 октомври. Референдумът беше най-големият либерален мандат в историята на нацията. Това беше исторически избор. Но вместо да подкрепим министър-председателя и да му дадем най-хубавия късмет да получи най-хубавата договорка, ние обсъждаме предложение, което се стреми да подкопае ролята на Народното събрание. Тогава той беше провокиран от конкурент, който го попита за какво е дал своя вот срещу договорката за отдръпване на Тереза Мей.

Рийс-Мог отговори: „ Сделката (която тя договаряше) е ужасна и по тази причина министър председателят приготвя по-добра “.

Джереми Корбин съобщи, че Брекзит без договорка ще “съкрати индустриалната индустрия”, ще заплаши Споразумението от Разпети петък в Северна Ирландия и ще внесе “хаос” в пристанищата и летищата на Англия. Той сподели, че стопанската система на Англия към този момент е “крехка” и “сега не е моментът да се играе на съветска рулетка с английската стопанска система.”

Но Бил Кеш, закостенял народен представител и дълготраен евроскептик, сподели: “Трябва да ни бъде разрешено да управляваме себе си. Ние не управляваме себе си и в случай че останем в този Европейски съюз, в никакъв случай няма да можем да го създадем.”

По-рано денем депутатът от Консервативната партия, Филип Лий, мина към демократичните демократи в средата на речта на Джонсън. Това значи, че торите към този момент нямат болшинство в Народното събрание, даже и с поддръжката на демократите.

21 депутати от консерваторите застанаха против английския министър председател Борис Джонсън, гласувайки против държавното управление на вота за Брекзит и в този момент са изправени пред допустимо изключване от партията, написа Агенция Франс Прес.

21-мата включват някогашния финансов министър Филип Хамънд, внукът на Уинстън Чърчил Никълъс Соумс и депутатът с най-дълъг стаж Кенет Кларк.

Британското държавно управление разгласи още 2 милиарда паунда (2,2 милиарда евро, 2,4 милиарда долара) финансиране за справяне с Брекзит, минути откакто претърпя проваляне поради тактиката си за овакантяване на Европейския съюз.

Министърът на финансите Саджид Джавид ще осведоми депутатите в сряда, че новите пари ще бъдат изразходвани през годината откакто Англия напусне Европейски Съюз за планове като гранична защита и пристанищна инфраструктура, се споделя в изказване на държавното управление.

След вота английският министър председател съобщи, че ще внесе предложение в Народното събрание за привикване на предварителни избори.

Гласуването ще даде парламентарно време в сряда на депутатите за разискване и гласоподаване на законопроект, който да принуди Джонсън да забави Брекзит с три месеца, в случай че не успее да реализира съглашение с водачите на Европейски Съюз до 19 октомври, прибавя БГНЕС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР