Отлично развитата газопреносна система на България, както и значителния капацитет

...
Отлично развитата газопреносна система на България, както и значителния капацитет
Коментари Харесай

Владимир Малинов предлага САЩ да ползват капацитета ни за стратегически доставки на газ

" Отлично развитата газопреносна система на България, както и забележителния потенциал на терминалите за регазификация в Гърция и Турция, с който разполага " Булгаргаз ", ни дават опция да доставяме съществени размери полутечен природен газ за страните от района. Този потенциал може да бъде употребен от американските производители и търговци за стратегически дълготрайни доставки и е сполучлив отговор на провокациите, свързани с диверсификация и заменяне на съветския тръбен газ за страните от Югоизточна Европа ". Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на среща в Белия дом с шефа по енергийна сигурност Стивън Бърнс и Джереми Лонг, шеф за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Информация за срещата беше оповестена от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

Основна тематика на диалога бяха сигурността на доставките на полутечен природен газ за България и района и нуждата от заменяне на съветския газ, който към момента доминира. По думите на Малинов през последната половин година се вижда връщане на съветския природен газ на пазарите в България и района посредством компании медиатори. " В този смисъл е нужен обширен разбор на отражението му върху пазара и възможните ограничения, които да бъдат подхванати ", уточни той и добави, че доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати са главен фактор за гарантиране на енергийната сигурност на България и района. " Задълбочаването на това съдействие е водещ приоритет за страната ", посочи енергийният министър.

Малинов, Бърнс и Лонг и разискаха и потребността да бъде обезпечена киберсигурност за стратегическите инфраструктурни обекти от енергийния бранш като част от националната сигурност на България. " Задълбочаването на съдействието сред Съединени американски щати и България в областта на енергетиката във всички нейни секторни политики е основен фактор за сполучливо решение на тази задача ", уточни Владимир Малинов.
 Експортно-импортната банка на Съединени американски щати форсира финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй
Експортно-импортната банка на Съединени американски щати форсира финансирането за блок 7 на АЕЦ Козлодуй

Във Вашингтон Управляващият комитет регистрира потребността от навременна реализация на плана

От своя страна Стивън Бърнс и Джереми Лонг поеха ангажимент за поддръжка и търсене на благоприятни условия Съединени американски щати да дават американски полутечен природен газ за Украйна и района като цяло.

В рамките на срещата бяха коментирани и опциите за привличането на американски стратегически сътрудници и усилването на икономическото ни съдействие посредством даване на технологии, ноу-хау и експертиза при трансформацията на енергийния бранш на България.

Малинов осведоми представителите на Съединени американски щати за развиването на самодейността за Вертикален газов кулоар, която се осъществя от газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. " Проектът ще разреши достъп до обилни количества полутечен природен газ за страните от Централна и Източна Европа, напълно в синхрон с европейските цели за несъмнено и надеждно доставяне ", посочи Владимир Малинов. Той означи също, че преди дни " Булгартрансгаз " ЕАД завърши сполучливо най-важната социална поръчка по отношение на реализацията на плана - за обмисляне, планиране, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на нови обекти за уголемение на газопреносната инфраструктура. Той подчертава и върху присъединението на Украйна към самодейността, което да обезпечи опция не просто за подмяна на газа от Русия, само че и за обезпечаване на потоци от надеждни източници на полутечен природен газ през мрежата и газохранилищата на Киев. Енергийният министър сподели още. че в същото време реализирането на концепцията за Вертикален газов кулоар обезпечава опция за потребление на капацитета на украинската мрежа и след идното от 1 януари 2025 година преустановяване на преноса на съветски газ през страната. " Това е най-голямото преимущество на Вертикалния кулоар пред всеки различен различен маршрут за доставка на спомагателни количества газ за Европейски Съюз ", съобщи Малинов.
 С работни групи форсират Вертикалния газов кулоар и новите нуклеарни реактори
С работни групи форсират Вертикалния газов кулоар и новите нуклеарни реактори

Енергийният министър Владимир Малинов е избран за ръководител
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР