За следващия едногодишен период цената на електроенергията от АЕЦ Козлодуй

...
За следващия едногодишен период цената на електроенергията от АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на тока за домакинствата ще се увеличи средно с 2%

За идващия едногодишен интервал цената на електрическата енергия от „ АЕЦ Козлодуй ” ще остане на практика непроменена. На 1 юли няма да произнесем доста по-висока стойност. Средното изменение на цената на тока ще бъде към 2%. Това съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов по отношение на повишаването на електрическата енергия за семействата от 1 юли 2024 година

По думите му се акумулира напрежение, провокирано от изказвания на съответни лица. " В основата беше заявление за цена на тока от „ АЕЦ Козлодуй ”, което съдържаше повишаване с към 30%. Преди дни постъпи второ заявление от нуклеарната централа. В него има съвсем цялостно съвпадане в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът изиска 69,77 лв., а тази година - 69,14 лв.. След като се желае на практика една и съща цена, специалистите ни откриха, че няма никакво съображение КЕВР да се произнесе с покачване ", съобщи той.

Според него на база покриването на недостига във Фонд " Сигурност на Електроенерийната Система " ще почива и окончателното решение за цената на тока. " Най-важни са прогнозите на тока от 1 юли 2024 година до 30 юли 2025 година КЕВР постоянно регистрира публичния интерес. Гражданите да не изпитват паника и терзание. Все още се правят калкулации от екипи на КЕВР и вършат разбор на вложенията, по тази причина за момента още не може да се пресметна точното изменение в цената ", добави Иван Иванов.

По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи, че токът за бита ще нарастне с по-малко от 30% от 1 юли. „ АЕЦ Козлодуй ” е отдръпнала ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско нарастване ”, добави той.

„ Булгаргаз ” също предложи по-слабо повишаване на природния газ през юни от в началото плануваните 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу, съобщи изпълнителният шеф на компанията Веселин Синабов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР