Босненският сръбски лидер Милорад Додик подписа днес противоречив закон, подготвяйки

...
Босненският сръбски лидер Милорад Додик подписа днес противоречив закон, подготвяйки
Коментари Харесай

Босненският сръбски лидер Додик подписа закон, обезсилващ решенията на международния пратеник

Босненският сръбски водач Милорад Додик подписа през днешния ден спорен закон, подготвяйки евентуален конфликт с интернационалния делегат на страната, съобщи Агенция Франс Прес.

Подписването на първия от двата противоречиви закона е последният от поредицата провокаторски политически ходове, подхванати от Додик, който от дълго време води акция за обособяване от Босна.

Съюзникът на Кремъл, който понастоящем е под глобите на Съединени американски щати, е президент на сръбския ентитет в Босна, прочут като Република Сръбска (РС).

Законът, подписан от Додик през днешния ден, на процедура разрешава на районен съд да заобикаля или подценява решенията, взети от интернационалния делегат на мира в Босна, който разполага със обилни изпълнителни пълномощия.

Друг законодателен акт, с който се прекратява признаването от страна на районен съд на решенията на Конституционния съд на Босна,се чака да бъде подписан от Додик, откакто Народното събрание на районен съд утвърди мярката предишния месец.

Законите бяха необятно наказани на Запад, като Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз обявиха, че те заплашват историческото спокойно съглашение, което постави завършек на гражданската война в Босна през 1995 година

Подписването на първия закон от Додик идва единствено няколко дни откакто Кристиан Шмид - основният интернационален делегат в Босна - анулира противоречивите ограничения, като издаде заповед, с която ги счита за противозаконни и предотвратява тяхното използване. Шмид взе това решение предишния уикенд, когато одобри и нова мярка, която ще разреши на правосъдната система на Босна да преследва политици, които се опълчват на неговите разпореждания и на тези на Конституционния съд - с санкции до пет години отнемане от независимост.

В качеството си на интернационален делегат Шмид следи гражданските аспекти на мирното съглашение, което постави завършек на войната в Босна през 1992-1995 година и има право да уволнява определени чиновници и да постанова закони.

Додик обаче се закани да се опълчи на Шмид.

" Готов съм да се жертвам и съм подготвен да стигна до дъно, тъй като нямам избор ", съобщи Додик по-рано тази седмица.

Босна се ръководи от административна система, основана Дейтънското съглашение, което съумя да постави завършек на спора през 90-те години на предишния век, само че значително се провали в обезпечаването на рамка за политическото развиване на страната.

В сходство със съглашението Босна е разграничена на две структури - мюсюлманско-хърватска федерация и Република Сръбска. Двете формирания са свързани със едва централно държавно управление.

От години Додик има голямо въздействие върху сръбската част на Босна, като постоянно разпалва етническо напрежение и заплашва с разединение. Лидерът на босненските сърби също по този начин даде обещание в края на годината да организира референдум за бъдещия статут на районен съд. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР