Близо 100 000 долара са били похарчени за реклами във

...
Близо 100 000 долара са били похарчени за реклами във
Коментари Харесай

"Фейсбук": Профили от Русия са провели в САЩ политическа рекламна кампания за 100 000 долара

Близо 100 000 $ са били изхарчени за реклами във " Facebook " от интервенция, обвързвана с подправени профили и страници, настоящи от Русия за към две години. Това разгласи компанията, притежаваща обществената мрежа, в известие в сряда.

Кампанията е работила сред юни 2015 година и май тази година. Близо 3000 реклами и 470 " неавтентични ", свързани между тях профила са разпространявали поляризиращи възгледи по тематики като имиграция, расови въпроси и правата на ЛГБТ общността. Отделно 50 000 са били заделени за 2200 реклами с " евентуален политически заряд ", които евентуално са били основани в Русия, гласи обявата на " Facebook ".

Дори с тези дейности да не са били нарушени никакви закони, " Facebook " разгласи, че закрива 470-те профила и страници, свързани с рекламите, защото те са били прорез с условията на обществената мрежа за достоверност. Имената на страниците не се оповестяват, само че някои от тях съдържат думи като " емигрант " и " родолюбец ".

Според компанията няма директна връзка сред закупените от " руснаци " реклами и съответна президентска акция. Няма таргетиране , обвързвано с колебаещите се щати, от които зависеше в огромна степен успеха на Тръмп - множеството са с народен фокус . Около една четвърт от тях обаче са таргетирани към избрани щати , като сходна наклонност се следи повече през 2015 година, в сравнение с през предходната.

В предходното си изказване по тематиката " Facebook " сподели на публицистите и че няма никакви доказателства, че съветски публични лица купували реклами, свързани с изборите, които да се демонстрират в обществената мрежа. През последните месеци компанията също по този начин пусна инструмент за разкриване на подправени вести, даде указания за битка с тях и стартира акция против подправените профили, употребявани за пропагандни цели.

Според обява на " Вашингтон пост " обаче става дума за доста по-голям брой профили и страници - към 500 000 - а в дребна част Хилари Клинтън и Доналд Тръмп се загатват непосредствено. Изданието цитира свои източници, работещи за обществената мрежа.

Връзка с " съветското следствие "

Социалната мрежа към този момент е уведомила и комисиите по разузнаването както в Камарата на представителите, по този начин и в Сената, за случая, твърди осведомен със обстановката източник. И двете комисии не престават с следствието на хипотетичната съветска интервенция в изборите през 2016 година, в това число на евентуалното съглашателство сред предизборния щаб на президента Доналд Тръмп и Москва.

Адам Шиф, който е най-високопоставеният демократ в комисията към долната камара, сподели, че информацията от " Facebook " е " доста смущаваща и въпреки всичко изцяло подхожда на разкритата оценка на разследващата общественост ". Шиф има поради данните от края на 2016 година за съветската интервенция в американските избори. " Силно се интересуваме от метода, по който Русия употребява обществените медии, както от използването на ботове, по този начин и на тролове, за разпространение на дезинформация и агитация, в това число посредством потреблението на платени реклами, " сподели още той.

Данните за случая са предоставени и на Робърт Мюлър - прокурора, управляващ " съветското следствие " - чийто екип обаче отхвърля да разяснява случая. В офиса му са били изпратени копия на рекламите и данни за купувачите им.

Фабриката за тролове

Според чиновник на " Facebook " съществуват и връзки сред рекламите и известна " фабрика за тролове " в Санкт Петербург. Те обаче не могат да получат " без значение удостоверение ".

Източник на " Вашингтон пост " съответно приказва за връзката сред някои от рекламите и " Агенцията за интернет проучвания ". Въпросната компания е правоприемник на свързваната с " основния готвач на Путин " Евгений Пригожин " фабрика " (и след това медийна империя), споменавана в обществено известната част на отчета на американските разследващи служби за намесата на Русия в президентските ибори.

" Сивата зона "

Според американското законодателство непознати жители и организации нямат право с финансови средства директно да пропагандират за избирането или провалянето на даден претендент. Реклами, които загатват даден претендент, само че не и категорично дали би трябвало да бъде определен или надвит, попадат в " сивата зона " и могат да основат юридически проблем.

Елън Уайнтроб от федералната изборна комисия на Съединени американски щати отхвърли да разяснява съответните реклами, защото няма право да разисква въпроси, които могат да станат предмет на рабоата на институцията ѝ. Тя обаче сподели, че американските гласоподаватели заслужават да знаят от кое място идват рекламите и с какви средства са платени. " Незаконно е непознати жители да харчат пари по отношение на федерални, щатски или локални избори, директно или непряко. "

Компанията притежател на най-голямата обществена мрежа отхвърли да разгласява самите реклами. По принцип " Facebook " " пази в загадка таргетираните политическите реклами, насърчавайки нарушители, " написа Пиер Омидяр, основателят на " Ибей ", съфинансирал основаването на медийната организация The Intercept. " Не виждам по какъв начин това може да е законно. "

Съобщението на " Facebook " обаче може да е първият случай, в който частна компания е показала намерено, че е получила съветски пари, свързани с американските избори, сподели Брендан Фишър, програмен шеф в неправителствената организация Campaign Legal Center. " Който и да е дал помощ на Русия в пазаруването на тези реклами във " Facebook ", е евентуално да е нарушил закона, " сподели още той за " Ройтерс ", добавяйки, че компанията ще е длъжна на работи, в случай че в бъдеще разбере, че се прави сходна активност.

Същевременно сумата, за която приказва компанията, е пренебрежима част от близо 1 милиарда $, общо изхарчени за политически реклами по време на кандидатпрезидентската акция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР