БЛИЦ TV потърси мнението на директора на Главна дирекция Национална

...
БЛИЦ TV потърси мнението на директора на Главна дирекция Национална
Коментари Харесай

Шефът на полицията в ексклузивно интервю пред БЛИЦ TV за убийствата, грабежите и дрогата! Имат ли заместници Боксьора и Сако в бизнеса с кокаин?

БЛИЦ TV потърси мнението на шефа на Главна дирекция " Национална полиция " основен комисар Христо Терзийски, с цел да го попита за най-тежките закононарушения в България - убийствата, наркоразпространението, грабежите, обирите на банкови клонове и кражбите на коли. Терзийски е минал през профилирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 година в Будапеща и през 2008 година в Розуел, Съединените щати. Главен комисар Терзийски отговори на всички въпроси на Ивайло Крачунов. - Главен комисар Терзийски, полицията организира няколко бързи интервенции против наркоразпространителите през последните седмици. Има ли изявени водачи в дистрибуцията на дрога?
Наркопазарът в България през последните няколко години претърпя съществени трансформации.
- Знаете за много сполучливите интервенции, извършени както от чиновници на полицията, по този начин и от сътрудниците от Групово дело БОП, вследствие на което се следи едно сегментиране и раздробяване на сериозните проведени незаконни групи, които допреди няколко години се занимаваха главно, да не кажа и само с разпространяването на опиати на територията на огромните градове и в известните курорти.


- Къде наркоразпространението е по-голямо – в Студентския град и ли в Слънчев бряг?
- Измерването на подобен тип индикатори – къде е най-голямо наркоразпространението, е комплицирана задача, защото

Вие знаете, че закононарушенията свързани с опиати са с инертен темперамент. Но въпреки всичко определящо за този тип черен бизнес е търсенето.

Там където има доста младежи търсенето на разнообразни вещества е по-голямо от опиатите, които могат да се търсят в едно обитаемо място от по-малък вид.


- Двама от по-изявените нарколидери в София – Венци Боксьора и Стефан Бонев-Сако бяха задържани, а по-късно прокуратурата им повдигна обвинявания. Има ли в този момент техни наследници в мръсния бизнес, които да си поделят региони в София и в страната?
- Опитват се лица от престъпния контингент с разнообразни по тип престъпни прояви да заемат местата на хора, които вие споменахте. Но става все по-трудно за такива незаконни групи, защото съгласно мен нашето противопоставяне става по-ефикасно. Особено с дейностите на сътрудниците, които под управлението на Специализираната прокуратура повдигат обвинявания против цели незаконни групи, които се състоят от 5-6, а по в миналото и от повече лица.

Инструментите и дейностите, с които ние се борим с наркоразпространението са все по-успешни и по-адекватни на обстановката, която е на българския пазар на опиати.

- Наскоро полицията залови 2 кг кокаин с доста висока непорочност. От къде дойде това количество дрога в България?
- Това беше реализация на сътрудниците от Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Наистина това количество кокаин е най-голямото, което е намирано на територията на София и което е предопределено за софийския пазар.

По случая се организира досъдебно произвеждане. Знаете, че по случая има задържани лица и повдигнати обвинявания. По тази причина не бих могъл да изпадам в детайлности, само че смятам, че произходът на този тип опиат е Южна Америка.

- Продължава ли България да е директна точка на пътя на дрогата сред Южна Америка и Европа?
- България съставлява част от Балканския път на опиата, само че по-скоро става въпрос за опиатите, които са създадени в Близкия и Далечния Изток. Говорим за хероин и неговите разновидности, като този път е от полетата на Афганистан към Западна Европа и в това време през нашата територия е обикновено да се реализира и противоположния път на синтетични опиати, които са предопределени за пазарите от Близкия Изток.

Все по-често страната ни се заобикаля от наркотрафикантите, тъй като имаше много съществени реализации на сътрудниците от Агенция „ Митници “, при които бяха арестувани извънредно съществени количества хероин. Правят се съществени опити за трафикиране на дрога през нашата страна, само че триумфите по противодействието им са съществени.

- Какво може да ни кажете във връзка с реализациите на полицията против грабежите и обирите на банкови клонове в България?
- Основните закононарушения, които са приоритет за откриване от страна на престъпните служащи от Националната полиция, преди всичко са убийствата, а по-късно на грабежите и кражбите, които са с висока стойност или с висок публичен интерес. Но в това време аз не мога да не подчертая и работата, която сътрудниците всекидневно извършват за разкриването на всяко едно закононарушение, изключително на тези против най-беззащитните възрастни хора, които са наши родители.

Такъв е последният случай със зверското ликвидиране съпроводено от обир на стара жена от Провадия.

Това са тежки случаи, на които вие давате публичност, само че в това време те демонстрират, че дружно с сътрудниците от прокуратурата сме безкомпромисни към лицата, направили този тип действия.

За нас съставляват интерес групите, които се профилират в осъществяването на този тип действия. Някои от тези банди бяха обезвредени през последната година, вие ги отразихте във вашата медия. Това са лица от престъпния контингент, които по своята същина правят активност с изключителна подготовка и изследване на обектите, които съставляват интерес за тях по този начин, че да могат да придобият съществени парични средства.

Тях не ги плаши нищо и не се стопират пред никакви сигнално-охранителни техники или охранители на избрани обекти.

- Говорите за Мишо Коня и Турчина и съучастниците им. Какво мислите, когато виждате по какъв начин съдиите освобождават под алегорични гаранции сходен жанр бандити, хванати с денонощните старания на чиновниците на Министерство на вътрешните работи?
- Няма по какъв начин като полицейски началник да разясня решения на съответни съдилища. Но за нас е значимо, че с дейностите си ние се борим против такива незаконни групи и на лицата от тези групи им се повдигат обвинявания.

За да се повдигне обвиняване на едно лице се счита, че ние сме събрали задоволително годни доказателства, тъй че един самостоятелен от нас орган, какъвто е наблюдаващият прокурор да повдигне обвиняване и на по-късен стадий да го внесе в съда, с цел да се стигне до изговаряне на присъда.
Аз още веднъж споделям – в никакъв случай не бих коментирал правосъдно решение, само че за нас е значима оценката, която ни се дава от съответната прокуратура във връзка с събраните доказателства по отношение на такива лица.

Факт е, че част от тези групи прекараха много време в следствените арести с наложени ограничения „ Задържане под стража “. За да се наложи сходна мярка за неотклонение, Вие знаете че тя се постанова единствено от съд, е очевидно, че сме събрали солидни доказателства за правосъден развой, тъй че на ранен стадий съдът да се произнесе с такива тежки ограничения за неотклонение.

След това в процеса на досъдебното произвеждане има периоди, които ние – полиция, прокуратура и съд би трябвало да се съобразим със законите, които работят на територията на България.

- Кои са прякорите на автокрадците, които не престават да плячкосват коли?
- По отношение на незаконните отнемания на коли град София е с най-тежка оперативна конюнктура.

Отнемат се коли през тъмната част от денонощието. В съпоставяне с 2016 година имаме спад с към 30% в кражбите на коли на територията на цялата страна.

Въпреки това не престават да правят такава незаконна активност лица от престъпния контингент.

По-емблематичните от тях са лица с прякори Лъвицата, Кико, Шумахера и Софиянеца.

По-някога на територията на София сме засичали и лица от Перник и Враца. Не са за подценяване и такива, които правят незаконна активност в Несебър, Слънчев бряг и Златни пясъци. При такива случаи дружно с сътрудниците от Бургас и Варна им противодействаме.

За летния интервал също имаме спад с 30% на кражбите на коли от морските курорти.


- Вярна ли е информацията, която излезе в печатните медии, че Шумахера е откраднал колите на Юлиана Плевнелиева и Младен Михалев-Маджо?
- Полицейските чиновници не работят с такива категории – дали е истина или не. По тези досъдебни производства сътрудниците събират доказателства и по тази причина не мога да дам информация, която да стане публично притежание.

- По какъв брой автомобила дневно се крадат в страната?
- Средно дневно отнетите коли са сред 6 и 8. Има дни, в които няма нито един откраднат автомобил, само че има и такива, в които откраднатите коли могат да стигнат до 10-11.

От началото на 2017 година до през вчерашния ден отнетите коли са 1825. За същия интервал на 2016 година те са били 2549. Това значи, че през тази година са откраднати 724 по-малко коли спрямо предходната.

Има разнообразни аргументи поради които един автомобил може да бъде откраднат. Понякога това е за разфасоване за зареждане на незаконния пазар с авточасти.

Друга цел в този тип незаконни действия е кражбата на безценен автомобил, с цел да бъде изкаран по-късно в чужбина и препродаден в Близкия Изток.

Има и случаи на застрахователни измами за двойно облагодетелстване на лицето, което е притежател на автомобила.



Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ


Главен комисар Христо Терзийски е шеф на Групово дело " Национална полиция "

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР