СподелиЛукаш Фила е журналист, съосновател на словашкото издание Dennik (Дневник“)

...
СподелиЛукаш Фила е журналист, съосновател на словашкото издание Dennik (Дневник“)
Коментари Харесай

Лукаш Фила за ДЕБАТИ: Нападението над Фицо би могло да „вдъхнови“ и други, ако темата се политизира

Сподели
Лукаш Фила е публицист, съосновател на словашкото издание Dennik („ Дневник “) и негов основен изпълнителен шеф.

– Г-н Фила, какво е все още положението на премиера Фицо?

– Състоянието му към този миг продължава да е тежко, животозастрашаващо. Към момента се поставят старания за стабилизирането му. Все още има заплаха за живота му, само че за момента информацията е доста нищожна.

– Какво знаем за нападателя все още? Появиха се информации, че той е обвързван с радикални групировки. Това правилно ли е?

– Могат да се проследят някои връзки, които водят до сходни групи, само че той не е изявен член на такава организация. От друга страна знаем, че е взел участие в политическа партия, която се афишира за пацифизъм и ненасилие. Изглежда, че той е имал разнообразни интензивности и все още не мисля, че можем да го профилираме с акуратност.

– Смятате ли, че е имало пропуски в защитата на министър-председателя преди и по време на нападението против него?

– Не съм специалист по въпросите на сигурността и охранителната активност и не съм способен, с цел да дефинира дали е имало пропуски или не.

Но в случай че изходим от крайния резултат на създалата се обстановка, евентуално е имало бърка. Като вземем поради, че хората, които са се събрали, с цел да поздравят премиера, не са били толкоз доста.

Присъствието им там също по този начин не е било ненадейно. Знаело се е авансово, че той (премиерът Фицо, бел. ред.) ще отиде, с цел да поздрави хората и така нататък Така че би могло да се реши, че има някакъв риск. Но не бих се наел да върша оценка.

Трябва способените проверяващи органи да отговорят за това какви са били процедурите.

– Тази офанзива имаше огромен политически отзив в страната. Появиха се обвинявания, че медиите са отговорни за това, даже вашето издание беше във фокуса на рецензиите. Възможно ли е след този случай да бъдат въведени спомагателни ограничавания против медиите в страната? Очаквате ли да има и политически репресии?

– Бях сюрпризиран от изказванията, че медиите или опозицията в страната носят отговорност за това, тъй като това не е по този начин. Опитваме да бъдем градивни в нашата рецензия към държавното управление, придържаме се и към стандартите в медиите против насаждането на ненавист и провокиране на принуждение.

След тези първи реакции в този момент наподобява, че има известно усмиряване и чуваме повече за нуждата за обединяване и усмиряване на ситуацията. Ще забележим по какъв начин политическите позиции ще претърпят развиване.

Със сигурност, след първичния потрес от нападението, коства ми се, че тази тематика ще бъде употребена за политически цели, може да бъде употребена и за рестрикции по отношение на свободите.

Дали ще се стигне до това, занапред следва да забележим, само че към този момент да се надяваме, че ръководещата коалиция ще се концентрира върху посланията за обединяване и към деескалиране на публичното неодобрение и че няма да употребяват това против нас, медиите или против главните свободи.

– Смятате ли, че това събитие в този момент в допълнение поляризира обществеността в Словакия?

– Пак ще кажа – това доста зависи от посланията на политиците. Виждали сме това и преди, даже по време на Ковид пандемията и по време на войната в Украйна.

Първоначално обществото беше обединено и градивно настроено, само че след това, за жалост, тези две огромни събития бяха употребявани от политическата класа за задълбочаване на поляризацията в обществото, за повишение на омразата.

Мисля, че в този момент обаче има даже по-голяма отговорност върху плещите на политическото посланичество и в случай че те решат да продължат с нападателно говорене и всяване на ненавист, мисля, че това ще рефлектира съществено върху обществото.

Дори след 2018 година, след убийството на журналиста Ян Куцяк, ние видяхме, че в нашето общество животът се цени високо.

И макар че дебатът може да бъде доста развълнуван, когато става въпрос за принуждение и ликвидиране, това е неприемливо за обществеността на страната, без значение от политическите настроения и мисля, че това е годно и за този случай.

Обществото ни споделя „ Не “ на такива прояви.

– Очаквате ли случилото се в Словакия да има политически и обществен отзив в останалите страни в Европейски Съюз, а и върху идните европейски избори?

– Надявам се и считам, че няма да има сериозен резултат върху изборите, в случай че нещо сходно не се случи в друга страна. Дали сходен случай би се отразил като цяло на европейската политика, мъчно е да се каже.

Със сигурност сходни събития, като да вземем за пример тези в американската столица след предходните президентски избори, когато видяхме да се толерира насилието, се разгръщат измежду хората елементарно.

Видяхме след това нещо като повтаряне на тези събития по-късно, тъй че това (нападението над премиера Фицо, бел. ред.) би могло да послужи като „ ентусиазъм “ за избрани хора, с цел да бъде продължено.

Ако бъдем по-оптимистични в прогнозата си, бихме могли да чакаме, че хората биха оценили следствията от всевъзможни радикални политически дейности и изказвания. Какви ще бъдат дейностите и последствията от случилото се в Словакия, мисля че зависи напълно от политиците и обществата и тяхната реакция на сходни събития.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР