Продължаваме разговора с кандидата от гражданската квота в листата на

...
Продължаваме разговора с кандидата от гражданската квота в листата на
Коментари Харесай

Веселина Ботева, ГЕРБ-СДС: Добрите хора са социални предприемачи

Продължаваме диалога с претендента от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив – Веселина Ботева.

 

Веселина Ботева е била специалист и началник в Агенцията за обществено подкрепяне (1999 –2012). От 2012 досега е шеф на дирекция „ Социална политика “ към Община, с персонален принос за развиване на обществените услуги в общината посредством интензивно партньорство с държавни структури и неправителствени организации.  Обучител и супервайзър на общини и снабдители на обществени услуги по ръководство и даване на услугите.

Завършила е Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ”, компетентност „ Социални действия и мениджмънт “; Стопанска академия „ Д. Ценов ” – Свищов – „ Счетоводство на финансови и нефинансови институции “; Медицински университет – Пловдив – „ Здравен мениджмънт “ Има голям брой специализации в страната и чужбина в областта на обществените услуги и общественото предприемачество.

Ако желаете да подкрепите Веселина Ботева на 9 юни – гласувайте с бюлетина №22, преференция 111.

Г-жо Ботева, след дълготраен опит в обществената сфера, при няколко кмета на Пловдив сте били шеф на „ Социални действия “, какво бихте споделили на хората, които се посвещават в това, какво бихте им поискали? И най-много – с какво бихте им помогнали, в случай че станете народен представител от Пловдив в 50-ия парламент?

Работата в обществената сфера е безпределно скъпа и всекидневно доста сложна. Хората от бранша са способените специалисти и практици, които най-добре познават потребностите на хората, с които работят, от време на време борейки се с рестриктивните мерки на законодателството.  Те са част от тези, които интензивно работят за това България да е по-добро място за живеене за всички. Прекрасните неща, които вършат, са нормално резултат от доста години отдадена и непрекъсната работа. Но би трябвало ясно да се каже, че грижата за хората и целостта на обществото не е работа единствено на експертите от обществената сфера, само че и на бизнеса и на страната, както и на всички нас.

В обществените услуги би трябвало да работят всеотдайни експерти с висока степен на обучение и добра вътрешна мотивация. Специалистите би трябвало да имат обезпечена среда за непрекъсната опция да подаряват потребителите с обич и поддръжка за по-добър живот.

Социалната работа има силата да накара хората със усложнения да знаят и да повярват, че имат скъп капацитет за нашето общество и нямат граници, с цел да го употребяват. В тази връзка би трябвало да сложим значим акцент върху качествената подготовка в образованието на обществените служащи.

Необходими ли са и какви законодателни промени в областта на обществените услуги?

Категорично би трябвало да бъдат направени законодателни промени, целящи поощряване на общественото предприемачество, с които ще се разгърне хоризонта пред обществените предприятия и ще се обзет доста повече действия и форми, през които то се реализира.

Целта на измененията ще бъде обществените предприятия да имат по-лесен достъп до публични поръчки, европейско, държавно и общинско финансиране, дотации и държавна помощ. Социалните предприятия би трябвало да станат неразделна част от стопанската система на България. Необходимо е бъдат въвлечени във веригите на доставки на общоприетия бизнес и сами да генерират устойчиви модели на доставки и бизнес връзки.

Друга значима законодателна смяна е належащо да се направи в Закона за поощряване на заетостта, с които да се плануват ограничения за обезпечаване на повече работни места за хората с увреждания.

 

Нека поговорим за развиването на обществена стопанска система и общественото предприемачество. Изоставаме ли? Какво може да се направи от позиция на законодателството?

 

За това не стопираме да приказваме за обществено предприемачество и обществено виновни работодатели. Хората, които се занимават със обществено предприемачество, на първо място са положителни хора с особена сензитивност и некадърност да стоят безучастно, един път осъзнали опцията да бъдат потребни за другите. Те са мечтатели, имат храброст, която въодушевява, имат вяра мощно, разочароват се, вършат неточности, претърпяват мощно и се учат непрекъснато. Често пъти са доста положителни експерти, които имат визия и знаят по какъв начин да реализират смяна за децата, младежите и хора, имащи потребност от обществена поддръжка.

Разгръщането на обществената стопанска система и общественото предприемачество може да бъде от извънредно значение за подобряването на обществените услуги и подпомагането на уязвимите групи в България. Чрез такива подходи могат да се основат благоприятни условия за нови модели на даване на обществени услуги, които се концентрират върху нововъведения, резистентност и включване на общността.

А в Пловдив?

 

В Пловдив има общинско обществено дружество, в което работят хора със специфични потребности, които основават неповторими по рода си неща. Таланта, който ни заобикаля, когато посетим техните ателиета, базари или магазините им в града, е доказателство за капацитета на всеки един да бъде извънреден, без значение от събитията, пред които го е изправил живота. Свикнали сме да гледаме на хората с увреждания, фокусирайки се върху това, от което са лишени. Аз се концентрирам върху това, което имат, а то е доста особено, доста мощно и неповторимо.

Има ли главен приоритет, по който се работи?

В сферата на обществените услуги един от главните ни цели е основаването на съответна и ефикасна среда за всички хора в неравностойно състояние. Фокусът на работата ни е ще е ориентиран към откриване на центрове за възрастни хора, които са в неспособност сами да се грижат за себе си, както и за лица с душевен разстройства. Финализирайки тези действия, ще успеем да приключим процеса на деинституционализация, като в същото време ще сме обезпечили съответна помощ и поддръжка както на възрастните хора, по този начин и на техните фамилии.

( Следва продължение )
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР