Блейк работи като съветник по обезщетенията на клиентите в застрахователна

...
Блейк работи като съветник по обезщетенията на клиентите в застрахователна
Коментари Харесай

„CheatGPT“: Те използват тайно изкуствен интелект, за да работят по-малко

Блейк работи като консултант по компенсациите на клиентите в застрахователна компания.

Харесва работата си, само че има една задача, която постоянно е считал за досадна: търсенето на точните медицински кодове, нужни за подаване на иск, което нормално лишава няколко минути.

Той открива, че Bing Chat, ботът с изкуствен интелект на Microsoft, може да откри кодовете единствено за секунди.

Блейк пази откритието си в загадка и не споделя даже на сътрудниците си. Използва Bing за работа, даже откакто компанията не разрешава публично на чиновниците си да употребяват изкуствен интелект.

Bing е неговото скрито оръжие в конкурентна среда - и той не счита да се отхвърля от него, споделя BusinessInsider.

" Средното ми време за работа е едно от най-бързите в компанията, тъй като употребявам AI, с цел да ускоря процеса ", споделя Блейк, който не желае да употребява същинското си име. " Напълно считам да се възползвам и по този начин да направя живота си по-ефективен ", добавя още служителят.

След като ChatGPT се появи през ноември предходната година, чиновниците в корпоративна Америка реагираха по разнообразни способи. Някои се опълчиха на потреблението на изкуствен интелект, притеснявайки се за работните си места. Други чакат фирмите да ги обучат по какъв начин да употребяват новата технология.

А има и чиновници като Блейк, които безшумно употребяват AI, с цел да правят работата си по-бързо и по-добре, даже в случай че това значи да нарушат разпоредбите на компанията.

Тенденцията се назовава CheatGPT – или чиновници, които нарушават разпоредбите, употребявайки прикрито преимущество пред сътрудниците си.

Тези, които скрито употребяват изкуствен интелект на работното място,  наричани и " IT в сянка " - наподобява са многочислени.

През януари, още преди да бъдат пуснати конкурентни принадлежности като Bing Chat и Bard на Гугъл, две трети от потребителите на ChatGPT, интервюирани от обществената мрежа Fishbowl, обявиха, че употребяват технологията скрито. Това не трябва да ни изненадва, поради силата на AI за повишение на продуктивността.

Според изследване изкуственият разсъдък е направил компютърните програмисти с 56% по-бързи в кодирането. В друго изследване чиновниците, които извършват задания за писане, са с 37% по-бързи, когато са подпомагани от него. В доста случаи тези, които употребяват новия инструмент, получават неотложно преимущество в работата.

" От десетилетия на проучвания в региона на нововъведенията, в които се изследват всички - от водопроводчици до библиотекари и хирурзи, знаем, че когато имат достъп до принадлежности с общо предопределение, хората намират способи да ги употребяват, с цел да улеснят и подобрят работата си ", разяснява Итън Молик, професор по мениджмънт в Wharton School, който учи изкуствения разсъдък.

Той отбелязва, че при технологии като ChatGPT чиновниците не оповестяват на фирмите за своите открития. Вместо това те се трансформират в " секрети киборги, хора с машинно рационализиране, които се крият ".

Надпреварата на чиновниците да употребяват AI, даже в случай че това значи да го вършат скрито, е противоположното на това, което нормално се случва, когато на работното място се появи нова технология. Когато една компания внедрява нов програмен продукт, HR и IT нормално прекарват месеци в увещание на всички да го употребяват, а чиновниците се подчиняват  неохота. Този път те бързат да употребяват AI, преди работодателите им да са подготвени.

Защо се стига до този поврат?

В интерес на работодателя е да има по-продуктивни служащи. Но поради рисковете, които съпътстват AI, фирмите не са склонни да дадат зелена светлина. Някои от тях, като застрахователната компания на Блейк, се притесняват, че платформите за AI могат да получат достъп до сензитивна информация за клиентите, която предприятията са задължени да пазят по закон.

Други се тормозят, че чиновниците ще разкрият по нехайство търговски секрети в своите подсказки или ще разчитат на предразположени към неточности отговори от чатбот, без да ревизират работата на машината.

Проучване на изследователската компания Gartner, откри, че 14% от фирмите са издали възбрана за потреблението на чатботове. " Много организации се пробват да схванат какво да вършат ", споделя Есер Райзейоглу, старши директор-анализатор в Gartner. " Оприличавам го ненапълно на Коронавирус, когато никой нямаше справочник и всеки се опитваше да го разбере в придвижване. "

В изследването на Gartner 35% от фирмите обявиха, че към момента не са финализирали своите насоки за AI, а други 18% въобще не възнамеряват да издават.

" Работодателите ни се обаждат ", споделя Алекс Алонсо, основен специалист в SHRM, комерсиална асоциация на експертите по човешки запаси. " Вероятно получаваме сред 30 и 50 позвънявания седмично по този въпрос. " Какво да върша с AI? И по-конкретно: " Как да се оправя с хората, които желаят да го употребяват, макар че не сме построили политика за него? ".

Служителите, от своя страна, не чакат работодателите да ги настигнат. Много от тях употребяват изкуствен интелект, с цел да напреднат в работата си.

Софтуерен инженер, който избира да се назовава Роберто и който работи в една от най-големите търговски вериги в Съединени американски щати, открива, че ChatGPT може да му спести до 15 часа седмично за избрани задания.

Но вместо да употребява това време, с цел да свърши повече работа, той го влага в странични занимания.

" Аз работя отдалечено. Те не могат да схванат по кое време работя и по кое време не. Мога да свърша нещо за няколко часа, а след това да почивам до края на деня и те няма да схванат. ", изяснява той.

Роберто не е споделил на сътрудниците или на шефа си за изкуствения разсъдък. И даже в случай че компанията му реши да забрани ChatGPT, той има намерение да продължи да го употребява.

" Ако го използваш скрито, имаш преимущество. Така че за какво да приказваме за това? Защо да го повдигаме на въпрос? Не желая да клатушкам лодката. ", споделя той.

Други са се натъкнали на изкуствения разсъдък като тип скришен наставник. Люк, софтуерен инженер, който е нов в кариерата, има сътрудник, към който постоянно се обръща с въпроси.

Преди няколко месеца, той зацикля върху проблем, когато сътрудника не е разполагаем. В суматохата си се допитва до ChatGPT за помощ. " Казах си: Уау, това има толкоз доста смисъл. Сега просто би трябвало да попълня пропуските. "

Люк не знае дали работодателят му има срещу да употребява ChatGPT, защото не е издал публична политика, а той не счита да пита. Продължава да се съветва с бота в профил, като от време на време си икономисва през целия ден работа. И защото прави повече, се усеща по-малко обезпокоен по време на седмичните срещи с шефа, който не знае какво се крие зад засилената му работливост.

Преди няколко седмици Люк взема решение да признае тайната на сътрудника си. " Не бях сигурен какво ще каже. Но когато ме изслуша, отговори " О, това е смешно " и призна, че и тя го употребява. Мисля, че мълчешком всички го употребяват ". 

Цялото това скрито потребление на AI е доста по-лесно с помощта на работата от отдалеченост.

" Нямам никакъв боязън, че ще ме заловен ", споделя Блейк, който употребява персоналния си компютър за Bing Chat.

" Няма метод да схванат. Работейки от у дома, получавам толкоз доста дискретност. ", добавя той. Дори в офиса, всичко, което чиновниците би трябвало да създадат, е да изтеглят ChatGPT или Bing на телефоните си - по същия метод, по който ревизират Фейсбук или Twitter, когато фирмите им блокират достъпа до уеб сайтове за обществени медии. Работодателите могат да не разрешават изкуствения разсъдък колкото си желаят, само че няма по какъв начин да го спрат.

Ако сте човек, който не употребява изкуствен интелект в работата си, това може да ви се стори незаслужено.

Но то е действителността на доста работни места. Неспособността на фирмите да се приспособяват към неочакваната поява на принадлежности като ChatGPT основава неравноправие в региона на AI. Тези, които го употребяват, получават измеримо преимущество пред тези, които го заобикалят. Те правят повече и по-добра работа, подготвяйки се за покачвания. Или пък им се разминава и работят по-малко, до момента в който останалите се трудят.

Като не основават ясни насоки, фирмите на процедура дават опция на скритите консуматори за сметка на всички останали. Възприемайки AI фирмите могат да основат равни условия за всички чиновници, както и да употребяват изгодите за продуктивността, открити от скритите консуматори на GPT, да ги разпространят в цели екипи и отдели. Това значи да се измислят изобретателни способи за възнаграждаване на чиновниците, които откриват положителни практики с чатботовете.

Безсмислено е фирмите да се отхвърлят от технология, която доста от чиновниците на драго сърце употребяват и която ги прави по-ефективни и продуктивни.

Не след дълго интелигентните работодатели няма да не разрешават потреблението на GPT - те ще го приветстват.

В прочут смисъл чиновници като Блейк, Люк и Роберто не просто получават преимущество на сегашните си места. Те получават и преимущество за бъдещите, което ще усъвършенства автобиографията им.

В последна сметка даже и най-неохотно настроените към изкуствения разсъдък компании ще схванат по какъв начин да разрешат на чиновниците си да употребяват принадлежности като ChatGPT - и в този миг те интензивно ще се стремят да наемат такива, които имат умения за работа с изкуствен интелект.

" След като фирмите се почувстват сигурни, че го употребяват, те ще стартират да търсят хора, които са подготвени в тази област ", споделя Роберто.

" Ще започнете да виждате в LinkedIn: " Кандидатите за работа би трябвало да имат опит с бързото инженерство ". Рано или късно, потреблението на чатботове на работното място няма да бъде изкуствен интелект и неистина. Ще бъде " AI или умри ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР