Blagoevgrad24.bg 25 милиона души умират в Европа в средата на 14

...
Blagoevgrad24.bg
25 милиона души умират в Европа в средата на 14
Коментари Харесай

България познава карантината още от османско време

 Blagoevgrad24.bg 25 милиона души умират в Европа в средата на 14 век от " черната гибел ". Чумата покосява на практика всеки трети европеец. Неслучайно малко по-късно венецианците не разрешават достъпа до своето пристанище на подозрителни кораби, които могат да разпространят чумата. Тъкмо тогава поражда и терминът " карантина ".

Самата дума произлиза от латински, минава през френски и италиански и в действителност отбелязва 40-дневната изолираност на инфектирани или здрави хора. 40 дни - такава е била нормалната дълготрайност на карантината против най-смъртоносните инфекциозни заболявания през Средновековието. Карантината постанова оптимално ограничаване на свободата на придвижване на здравите хора и от древността до наши дни е несъмнено една от най-ефикасните ограничения за битка против епидемиите.

Още от османско време: българите и карантината

Българските земи не са пощадени от трите най-смъртоносни заболявания от древността до началото на 20 век - чумата, холерата и едрата шарка. Професорът по историческа демография Щелиян Щерионов показва, че в предишното съществени преносители на болестите са били армиите във времената на многочислени войни сред империите. През Кримската война във Варна са ситуирани френски елементи, които донасят холера.

През 1854 година тя провокира тежка и продължителна зараза. По това време българското население доставя Истанбул и цялата Османска империя с съществени храни и занаятчийски произведения. Включително и заради тази причина Високата врата вкарва строги ограничения против честите епидемии. Щерионов споделя, че първите карантинни служби по българските земи са учредени единствено пет години след като през 1831 в Истанбул е основана централна работа за противопоставяне против холерната зараза, върлуваща тогава в османската столица.

От 1839 година в Пловдив работи непрекъсната карантинна работа. В тези години методите и средствата за изолираност към момента са прекомерно примитивни, а измежду хората се ширят незнание и непочтеност. Въпреки това построените до Освобождението карантинни служби във всички по-големи български градове и по граничните пунктове спомагат за ограничение на провалите от епидемиите, счита ученият от Института за проучване на популацията към Българска академия на науките. Проф. Щерионов споделя и за ролята на дребния остров Св. Иван против Созопол, където за интервали до 6 седмици са били изолирани екипажите на непознатите кораби в Черно море.

В научно отношение Османската империя несъмнено изостава от Европа, само че без значение от това се стреми да ограничи провалите от заразните заболявания. И през 1866 даже построява най-модерния за времето си комплекс за продължителна изолираност на остров Карантина против Измир. През същата година в Истанбул се организира вторият международен конгрес по епидемиология.

Някои от методите си за битка против рисковите инфекции османските управляващи заимстват от арабската медицина. През 1718 година брачната половинка на английския дипломат в Истанбул, която изследва тези способи, разрешава да бъде направена примитивна имунизация на шестгодишния ѝ наследник против вируса на едрата шарка. Ваксинациите очевидно са сполучливи, а в следствие стартира навсякъде въвеждане на това първо съществено средство в медицината против една от най-опасните вирусни инфекции, която е изкоренена едвам през 1977 година.

Ролята на БЦЖ

Наскоро епидемиолози оповестиха, че имунизациите против туберкулоза вероятно играят удобна роля в битката против КОВИД-19. Изследователи от реномирания германски институт " Макс Планк "  проверят въздействието на един към този момент прочут препарат. Ваксината против туберкулоза VPМ1002 не основава имунитет против ковид, само че може да подкрепи имунната система против вирусни инфекции и по този начин да снижи заплахата от утежняване на здравословното положение. В България ранната имунизация против туберкулоза се практикува без спиране към този момент от 70 години. Този факт може би е част от обяснението за по-високата устойчивост на българското население против разпространяването на коронавируса
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР