Благодарение на все по-изпипаните смартфон технологии, хакерите скоро ще могат

...
Благодарение на все по-изпипаните смартфон технологии, хакерите скоро ще могат
Коментари Харесай

Хакерите скоро ще разкриват какво пишем само чрез звуците от писане

Благодарение на все по-изпипаните смарт телефон технологии, хакерите скоро ще могат да засичат и проучват звуците от писане на клавиатурата или цифровото въвеждане на информация – и да разкриват тъкмо какво пишат хората на своите устройства, оповестява „ Уолстрийт Джърнал “.

Все по-голям брой университетски проучвания откриват, че акустичните сигнали или звуковите талази, създадени при въвеждането на информация в нашите телефони, могат да се употребяват от хакери за разчитане на текстови известия, пароли, ПИН и друга персонална информация. Такива офанзиви могат да се извършат, споделят специалистите, в случай че потребителите на смарт телефони изтеглят приложение, инфектирано със злотворен програмен продукт, посредством който се получава достъп до такива смарт телефон датчици като микрофони, акселерометри и жироскопи.

Скорошно изследване, едно от последните демонстрации на хакерство, употребяващо акустиката, откри, че микрофоните в Андроид устройствата могат да се употребяват за хващане на вибрациите, които се получават, когато употребявате виртуалната клавиатура на телефона или таблета. Звуковите талази, които се записват, могат по-късно да се интерпретират по този начин, че да разпознават къде на екрана сте натиснали и кои бутони сте блъснали.

Въз основа на резултатите, употребявайки 45 участници, откривателите от университета Кеймбридж в Англия и университета Линшьопинг в Швеция са съумели да възстановят с акуратност цифрови кодове, букви и цели думи. Например в 10 опита откривателите, употребявайки логаритъм за машинно образование, който класифицира всяка осцилация, са разрушили седем от 27 пароли на смарт телефон и 19 от 27 пароли на таблет.

Проучването е налично онлайн в списък от университетски отчети на университета Корнел.

Иля Шумайлов, претендент по компютърни науки и технологии в университета в Кеймбридж е създател на проучване, което предлага фирмите да проектират смарт телефони, сигнализиращи на потребителите посредством техните микрофони и други датчици когато има вероятен пробив.

Редица предходни изследвания са изследвали голям брой способи, по които акустичното хакване на смарт телефони може да се реализира. В ранна публикация в тази област от 2012 година откривателите от университета в Пенсилвания преглеждат по какъв начин акселерометърът на смарт телефона, който се употребява за премерване на стъпки, може да бъде пренасочен от хакери за събиране на екранни трептения, които по-късно могат да се употребяват за добиване на ПИН и пароли. Това изследване беше показано на конференция по сигурността на приложенията в Орландо, Флорида, през 2012 година

Адам Авив, създател на проучването и сега помощник по компютърни науки в Американската военноморска академия, споделя, че откривателите изследват също дали могат да се употребяват акселерометри за хващане на вибрациите от речта. Въпреки че е мъчно да се проучват точните изречения по този метод, споделя той, хакерите биха могли да употребяват звуковите талази, с цел да дефинират персонална идентифицираща информация като възраст и пол.

Авив обаче счита, че терзанията за акустични офанзиви са ненапълно раздути, най-малко сега. Точно в този момент, изяснява той, сходни офанзиви са по-скоро предмет на академично изследване, в сравнение с действителна опасност. Все още е мъчно да се извлече акустична информация от смарт телефони, само че това може да се промени с подобряването на технологиите.

За благополучие има защитни ограничения, които потребителите на смарт телефони могат да подхващат, с цел да подкопаят възможна офанзива, съгласно Филип Бриск, доцент по компютърни науки и инженерство в университета на Калифорния, Ривърсайд. Такива стъпки включват инсталиране единствено на приложения от надеждни източници и даване на достъп до микрофон единствено на приложения, които имат потребност от него, споделя доктор Бриск.

Шумайлов от своя страна споделя, че макар актуалните спънки за сходни офанзиви, би трябвало да се подготвим.

“Ако тъкмо в този момент в действителност е мъчно да си представим, че някой реализира такива офанзиви ”, споделя той, “в близко бъдеще те несъмнено ще бъдат факт. ” /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР