Парламентарната асамблея на НАТО прие три проектодекларации, с които очертава

...
Парламентарната асамблея на НАТО прие три проектодекларации, с които очертава
Коментари Харесай

Парламентарната асамблея на НАТО подкрепи използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия

Парламентарната асамблея на НАТО одобри три проектодекларации, с които обрисува бъдещето на Алианса и засвидетелства поддръжката за Украйна във войната с Руската федерация. Трите проектодекларации бяха признати преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се организира през юли тази година.

С първата декларация делегатите одобриха резолюция за бъдещето на НАТО преди срещата във Вашингтон. С нея се планува да бъде основан Център за резистентност, да бъдат призовани всички съдружници да насочват 2% от Брутният вътрешен продукт за потребностите на защита, да се сътвори нужната подготовка за възпирането на Русия. Тя бе призната със единствено два гласа " срещу “.

С втората декларация делегатите одобриха да поддържат Украйна до края на войната. С нея се цели ускоряването на предoставянето на военно-техническата помощ за Украйна, основаването на задача на НАТО за Украйна, приемането на Пътна карта за оперативната съгласуемост, основаването на Център за върхови достижения на Алианса и други. Друг доста значим аспект от декларацията е стартирането на процеса по приемането на Украйна в НАТО.

Като корекция в декларацията, делегатите одобриха да се сътвори параграф за потреблението на всички благоприятни условия за даването на Противовъздушна отбрана системи на Украйна. Друга корекция планува да се даде опция на украинската страна да нападна законни военни цели на съветска територия. 

При дебатите италианските представители обявиха, че те изпращат военна помощ на Украйна при изискване, че тя няма да се употребява на съветска територия. Представителите на Англия подчертаха, че " няма смисъл ракетите да не може да бъдат употребявани против Русия, до момента в който Русия стреля срещу Киев ". Френските делегати бяха безапелационни, че досега Украйна е спазвала всички рестрикции във връзка с оръжията, както и правилата на интернационалното право, само че не подобен бил казусът от страна на Руската федерация.

Украинските делегати благодариха за поддръжката и обявиха, че не са съумели да предотвратят нападението над Харков, макар че авансово са имали информация за скупчването на войски. Те приканиха да получат зелена светлина за атакуване на законни съветски военни цели на съветска територия.

Третата точка бе обвързвана с приемането на асоциирано участие за Малта и Косово. Делегатите взеха решение и двете страни да получат такова.

Председателят на Асамблеята Михал Шчерба съобщи, че към Вашингтон би трябвало да бъде изпратено ясно обръщение за визията за бъдещето на Алианса. Той акцентира, че е значимо да бъде показано, че страните членки на НАТО са подготвени да подкрепят украинската страна до края на войната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР