Европейската централна банка вероятно ще намали лихвите на предстоящото си

...
Европейската централна банка вероятно ще намали лихвите на предстоящото си
Коментари Харесай

Експерт: ЕЦБ вероятно ще понижи лихвите, но ще остане консервативна

Европейската централна банка евентуално ще понижи лихвите на идното си съвещание на 6 юни във Франкфурт.

Това удостовери основният икономист на банката Филип Лейн в изявление за английския " Файненшъл таймс ".

" Ако няма огромни изненади, това, което виждаме сега е задоволително, с цел да премахнем горното равнище на ограничаването ", изясни той.

В същото време Лейн добавя, че нещата ще се движат по неравномерен път и ще се случват последователно. Въпреки спада на инфлацията висшият чиновник на ЕЦБ счита, че държанието на банковия регулатор би трябвало да остане рестриктивно през цялата 2024 година.

" Но в границите на зоната на рестриктивност можем помалко да се движим надолу ", прецизира Лейн.

Инфлацията в еврозоната се намали от над 10 % на върха си през 2022 година до близо тригодишно дъно от 2,4 % през април, напомня " Файненшъл таймс ". Когато тази седмица бъдат оповестени данните за месец май, се чака тя да се усили леко до 2,5 %.

Някои анализатори предизвестяват, че в случай че ЕЦБ се отклони от посоката на държание на Федералния запас на Съединени американски щати, намалявайки по-агресивно лихвите, това би могло да докара до обезценяване на единната валута и до покачване на инфлацията посредством скок при цените на вноса в еврозоната. Филип Лейн успокои, че централната банка ще вземе поради всяко " доста " придвижване на валутния курс.

Очаква се на съвещанието идната седмица централните банкери да намалят главния лихвен % с 0,25 % от рекордно високите 4 % сега.

" Файненшъл таймс " напомня и че заради спада на инфлацията централните банки на Швейцария, Швеция, Чехия и Унгария към този момент са понижили цената на заема тази година. Сред огромните международни стопански системи не се чака Фед и Бенк ъф Ингланд (Английската централна банка) да намалят цената на заема преди лятото, а е по-вероятно Японската централна банка да продължи да го усилва.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР