Днес ще ви издам моята рецепта за кисело зеле без

...
Днес ще ви издам моята рецепта за кисело зеле без
Коментари Харесай

От 16 години правя кисело зеле без претакане така и никога не се е разваляло! (ВИДЕО)

Днес ще ви издам моята рецепта за кисело зеле без претакане. Тайната в действителност е доста елементарна: солта би трябвало да се разтвори изцяло и тогава няма за какво да претакате зелето. Така го върша от 16 години и в никакъв случай не се е развалило… На 10 литра вода се поставят към 300 г сол.

КИСЕЛО ЗЕЛЕ БЕЗ ПРЕТАКАНЕ

Продукти:

60-65 кг зеле 120 л бидон 65 л вода около 2 кг сол

Приготвяне:

Добре е зелките да са с разнообразни размери, по-големи и по-малки, а когато ги купувате, избирайте твърди кочани. Бидонът би трябвало да бъде добре измит и дезинфекциран.

Зелето не се мие, а се отстраняват единствено горните няколко листа и всевъзможни замърсявания и се отстранява коренът (кочанът) – твърдата част: срязва се с изострен нож под формата на квадрат към корена и по този начин дебелата част се изважда, а зелето се издълбава.

Бидонът би трябвало да се съхранява в хладно помещение. На дъното наредете няколко глави с вдлъбнатините нагоре и запълнете празнините с нарязано зеле. Необходимо е долният пласт да е компактно запълнен със зеле. Във всяка зелка се поставят по 2-3 супени лъжици сол. Запълнете бидона догоре по този метод.

Вариантите за мариноване на зелето са два: 300 г сол се разтварят в 10 л вода при безредие и се изливат върху зелето. Повтаря се, до момента в който се изпълни бидонът. Моят е от 120 литра и събра 60 литра вода и 1,8 кг сол плюс тази, която сложих в зелките.

При втория вид в 7-литрова тенджера се възвира до шупване вода, след което се смъква от котлона и незабавно се прибавят 2,5 кг сол, а когато се разтопи, последователно се прибавя в кофа с 10 литра студена вода. С тази солена вода се заливат зелките в бидона. След това още веднъж солената вода се разтваря в кофа със студена вода и по този начин до момента в който се изпълни целият бидон.

Няма да сгрешите, в случай че следвате моята рецепта. Можете да видите детайлности за процедурата във видеото:

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР